perjantai 31. lokakuuta 2014

Maalaamalla uutta ilmettä

Se tunne, kun vaihe vaiheelta etenet kohti lopputulosta, uppoudut täysin tekemiseen ja pysähdyt välillä arvioimaan kättesi jälkeä. Tykkään maalata!

Tykkään myös antaa vanhoille tavaroille jatkoaikaa päivittämällä hyvästä materiaalista tehdyn esineen ympäristöönsä sopivaksi, yhtenäistää maalilla kokonaisuuksia ja irrotella joskus uusilla lempiväreillä. Nyt kirjoitan pienen opastuksen siitä, miten huonekalujen tai esineiden maalaaminen onnistuu. Olen oppinut itseopiskellen, viisaammilta kysellen tai kantapäänkautta.

Osallistun tällä kirjoituksella netrautakauppa taloon.comin Sisustusniksit -blogikilpailuun. Jos koet tämän kirjoituksen hyödylliseksi tai inspiroivaksi, niin käythän antamassa äänesi! Samalla voit itse voittaa Bosch akkuruuviväätimen. Äänestäneiden yhteystietoja ei käytetä markkinointiin. Kilpailu päättyy 30.11.2014 ja siihen saakka voit jättää sähköisen arpalipukkeesi kerran päivässä.
Kilpailu on päättynyt, kiitos kaikille äänestäneille!

Mikä maali?
Esimerkkejä:
Helmi; Tikkurilan vesiohenteinen kalustemaali (puolihimmeä ja kiiltävä)
Futura Aqua; Teknoksen vesiohenteinen kalustemaali, (puolihimmeä, puolikiiltävä ja kiiltävä)
Harmony; Tikkurilan sisustusmaali, ei siis varsinaisesti kalustemaali (täyshimmeä)
Miranol; Tikkurilan liuotinohenteinen kalustemaali, kestää myös ulkokalusteissa (täyskiiltävä)
Empire; Tikkurilan liuotinohenteinen hyytelömaali (puolihimmeä)

Esimerkkeinä listasin aika monta Tikkurilan maalia, mutta samoja maaleja on myös Teknoksella ja muilla pienemmillä valmistajilla. Nuo edellä mainitut ovat kuitenkin minulle ne tutuimmat.

Helmi ja Futura aqua ovat hyvin paljon samankaltaisia maaleja. En ole huomannut käytännössä mitään eroa puoleen enkä toiseen. Harmonya kokeilin, kun halusin täyshimmeän pinnan. Harmonya suositellaan seiniin ja kattoihin, mutta myyjä vahvisti, että se kestää kyllä melko hyvin myös kalusteissa, jos ne eivät ole kulutukselle tai likaantumiselle erityisen alttiita. Matta maalipinta on melko huokoinen, joten ärtsyt tahrat (ketsuppi, punaviini) imeytyvät luultavasti maalipintaan. Harmony oli myös hieman paksumpaa ja peittävämpää kuin Helmi tai Futura, mutta tarvittaessa sitä voi notkistaa vedellä.

Miranol on täyskiiltävä ja kestää myös ulkona - toki sitä voi käyttää myös sisällä, jos haluaa täyskiiltävän pinnan. Empire on hyytelömaali, joka tasoittuu "itsestään". Se soveltuu erityisen hyvin maaliksi silloin, kun maalataan pensselillä, esim pinnatuolit.

Himmeä vai kiiltävä?
Kiiltävä maalipinta on ikäänkuin kovempi ja se on helpompi pyyhkiä. Mattapintainen on huokoisempi, siihen tarttuu enemmän pöly ja tarhat saattavat imeytyä siihen. Se tuo kuitenkin utuisen ja pehmeän tunnelman, kun taas kiiltävä pinta muistuttaa enemmän tehtaalla maalattua kalustetta.

Vesiohenteinen vai liuotinohenteinen?
Vesiohenteisella on helppo ja nopea maalata pieniä sisustusesineitä ja isompiakin huonekaluja. Vesiohenteisella maalilla voi huoletta maalailla sisätiloissa, kun vain suojaa lattian. Liuotinohenteinen maali vaatii hyvintuulettuvan tilan, jossa maalaa. Jos on pakko maalata sisätiloissa, niin huoneen ovi tulee pitää suljettuna ja mieluiten ikkuna auki. Välineiden peseminen on vesiohenteisella maalilla maalatessa helppoa ja hyvin huolletut välineet kestävät useita maalauskertoja. Liuotinohenteisella maalilla maalatessa välineitä on hankala saada niin puhtaaksi, että ne säilyisivät käyttökelpoisena. Tärpättiä ei pitäisi kaataa viemäriin eikä sitä tulisi käsitellä paljain käsin. Kertakäyttöiset kumihanksat ovat tarpelliset erityisesti liuotinohenteisella maalilla maalatessa.

Ja sitten vielä yksi juttu: millä esine tai huonekalu on maalattu tai lakattu aiemmin? Jos aiempi maalikerros on maalattu vesiohenteisella maalilla, liuotinohenteinen uusi maali saa vanhan maalin kupruilemaan. Eli jos et tiedä mitä aiempi maali tai lakkakerros on, niin on varmempi valita vesiohenteinen maali, joka sopii pääsääntöisesti kaikkien aiempien maalien päälle.

Millaiset pohjatyöt pitää tehdä?
Jotta maali tarttuu, pitää maalattavan pinnan olla puhdas rasvasta, liasta ja pölystä. Kovaan ja sileään pintaan maali tarttuu huonommin kuin huokoiseen ja karkeaan. Epätasainen pinta näkyy taatusti maalin alta.

Jos pinnassa on lohkeillut vanha maali, sen voi koittaa poistaa, mutta jos aiempi maalipinta on hyvin kiinni, eikä lohkeile, silloin on vanhan maalin poistaminen täysin turhaa työtä. Poistamiseen on monta tapaa: siklillä rapsuttaen ja lopuksi hioen, lämpöpuhaltimella lämmittäen ja siklillä kaapien tai kemiallisella maalinpoistoaineella. Lämpöpuhaltimen kanssa saa olla varovainen, ettei polta huonekaluun jälkiä. Kemiallinen maalinpoistoaine on haitallista sekä ihmiselle että ympäristölle, sen höyryä ei saa hengittää ja se on käytön jälkeen toimitettava ongelmajätekeräykseen.

Jos pinnassa on kolhuja, kannattaa ne kitata ja hioa kunnolla tasaiseksi. Kitti kutistuu kuivuessaan, joten sitä voi joutua laittamaan useamman kerroksen, jos kolhut ovat syviä.

Jos pinta on melamiinia, mdf:ää tai muuta pinnoitettua kalustelevyä, pinta kannattaa hioa himmeäksi, niin maali tarttuu ja pysyy alustassa paremmin. Kaupoista saa myös tartuntapohjamaalia, joka on tehty kovia ja sileitä pintoja varten ja tarttuu mm. kalustelvyyn, lasiin, lasikuituun ja kaakeliin. Jos käyttää tartuntapohjamaalia, voi hiomisen jättää kokonaan väliin.

Tela vai pensseli?
Vesiohenteisiin maaleihin jää helposti pensselinjäljet, sanoisi että käytännössä pensselillä on mahdoton saada täysin sileää pintaa. Siksi käytän aina vesiohenteisilla maaleilla maalatessa telaa ja otan pensselin avuksi vain niihin kohtiin, joihin en telalla saa maalia. Esimerkiksi pieni superlon- tai mohairtela jättää pinnan tasaiseksi ja telan pakkauksessa on merkintä siitä, kuinka tasaista jälkeä telalla tulee (ympyröity alla olevassa kuvassa).

Joskus on kuitenkin pakko käyttää pensseliä, kuten esimerkiksi pinnatuoleissa. Pyöreitä pinnoja ei telalla saa maalattua. Silloin kannattaa käyttää hyytelömaalia, joka tasoittuu levittämisen jälkeen itsestään parissa minuutissa ja pensselin jäljet peittyvät. Pensseleissä on eroja ja laadukkaaseen pensseliin kannattaa panostaa. Myös vesiväripensseli tai taidemaalarin sivellin on hyviä apuvälineitä.

Aina ei tietenkään tarvitse pensselinjälkeä yrittääkään saada piiloon, vaan kuvio voi olla myös homman pointti. Maalata voi myös sienellä tai superlonpensselillä. Näihin tekniikoihin en ole vielä perehtynyt.





Nyt muutamia kohteita, joita olen maalaillut:













 





 









 

Maalausjonossa odottelee tällähetkellä nämä yksilöt:

 

Taloon.comin rautakaupasta saa mm. maaleja ja maalaustarvikkeita. Maalin sävy on vapaasti valittavissa. Esimerkiksi alussa mainitut Tikkurilan tuotteet saatavilla Tunne värikartan sävyissä. Jos saan päätettyä maalausjonossa olevien esineiden värit, voisinkin tilata taloon.comista kaikki maalit kerralla. 

Taloon.comin valikoima on laaja ja eksyinkin ajatuksissani jo ensikesän pihapuuhiin. Komposti pitäisi hankkia, kuorikatetta tarvittaisiin ja yksi isompi toive on kasvihuone. Ajankohtaisempaa olisi kuitenkin miettiä valaistusta, nimittäin tätä kirjoittaessa havahduin siihen, että kaikki valot on jo päällä, mutta edelleen liian pimeä! Taloon.comista löytyy myös laaja sisustusosasto, jossa on mm. valaisimia.

Parasta sisustusniksiä pääset äänestämään tästä: http://www.sisustusniksit.fi/



____________________________________________________________________


Ja jatkossa saat uusimmat postaukset facebookin uutisvirtaan, kun käyt tykkäämässä :)
https://www.facebook.com/#!/kopallineninspiraatiota




keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Sujuvat aamutoimet

Seuraavaksi kurkistus aamutoimien keskukseen. Tarkennan: tämä on kauneudenhoitopiste ja parranajopiste on sitten toisaalla! 










Jotta aamu olisi sujuva ja purnukoiden määrä pysyisi aisoissa, tykkään pitää kaiken tarpeellisen esillä. Pyrin jättämään kauppaan sellaiset purkit, jotka hautautuvat jonnekkin laatikon tai kaapin pohjalle ja tässä onkin melkein kaikki, mitä omistan - ja kaikki mitä tarvitsen.

Isommat purkit on tarjottimella ja meikit on teerasiassa. Haittaako jos rasiassa lukee "tee"? Tuossa rasiassa siis oli alunperin kuusi lokeroa, mutta yksi "väliseinä" oli helppo poistaa. Topsypuikot on jalallisessa lasissa ja vanulaput on lasipurkissa.

Mitkä kikat teillä tekee aamutoimista sujuvat?


Keittiö - Arjen keskus

Tänään päästän teidät kurkkaamaan paremmin meidän keittiöön. Se on suurinpiirten saman näköinen, kuin muuttopäivän jälkeen, eli sinne ei ole tehty oikeastaan mitään sen jälkeen kun tavarat on kannettu sisään. Muutama ongelmakohta siellä kuitenkin on, joihin kaipaisin muutosta.

Eli vastoin projektiblogini perusideaa, tällä kertaa esittelen vain lähtötilanteen, en lopputulosta.










Keittiön hyvät puolet ja toimivat ratkaisut:
Alaosassa on pääasiassa laatikoita, ei kaappeja. Nurkassa on kaappi, mutta se on sopiva määrä. Meillä säilytetään laatikoissa paljon kuiva-aineita ja säilykkeitä ym. ruokatarpeita. Laatikot on niille käytännöllisiä.

Ylhäällä astiakaapissa on kivat maitolasit.

Tiskikone on hieman tavallista korkeammalla. Sen alapuolelle mahtuu laatikko, joka on sopiva pakasterasioille ja kertakäyttöastioille.

Plussana pidän myös sitä, ettei keittiössä ole turhaa kaappitilaa. Liika on liikaa ja kerää vain turhaa roinaa. Erityisesti kuivauskaappi tuntui aluksi pieneltä, mutta nyt olen tyytyväinen siihen, ettei sinne mahdu pesiytymään kippo- ja kuppiarmeijaa.

Keraaminen liesi on helppo pitää puhtaana, verrattuna perinteiseen lieteen - tosin induktioliesi lienee vielä helpompi.

Valot kaapistojen yläreunassa on kätevät.

Ongelmat:
Suurin murheeni on pöytätason alla oleva kolo, jossa on vain hylly. Alle kertyy jotain ihmekamaa, eikä hylly ole käytännöllinen. Ei sitten yhtään.

Keittiön pikkuikkuna kaipaisi verhoja, mutta siihen ei käy samanlaiset kuin muualla keittiössä ja olohuoneessa. En ole keksinyt sopivia, joten siinä ei ole verhoja lainkaan.

Tähän mennessä en ole ajatellut, että keittiöön tarvitsisi mattoa, mutta nyt kun katson näitä kuvia, näyttää lattia aika paljaalta. Näin talven tullen sitä alkaa muutenkin kaivata lämpimämpää tunnelmaa. Eli muutaman päivän olen miettinyt, millainen matto keittiöön sopisi?



Tässä siis vaatimaton keittiömme. Jos heräsi ajatuksia, jätä kommentti! :)

lauantai 25. lokakuuta 2014

Tuunattu läppäritaso

Löysin SPR:n kirppikseltä muutamalla eurolla 60-luvun tv-tason. Voin kuvitella sen pienen kanttisen laatikon, joka toi mustavalkokuvaa koteihin, alatasolle tv-ohjelmat sisältävän lehden taitettuna auki oikean päivän kohdalta. Tv:n päällä pieni liina ja kukkapurkki.... No enhän mää tiedä, onko mun mielikuvani lähelläkään todellisuutta :) Sanokaa te, jos täällä on lukijana joku joka on sillon elänyt! 



Nykypäivänähän tämä ei tv-tason virkaa tule täyttämään, aivan liian pieni ja väärän mallinen ja liian kevyt: Jos puhaltaa, niin tonnin maksanut taulu-tv rämähtää lattialle. On se maailma muuttunut!

Meille tämä kotiutui olohuoneeseen läppäritasoksi. Pöydässä on rullat alla, joten tätä on näppärä siirrellä ja virtajohdot ja HDMI:t seikkailee rinnalla sujuvasti (toinen toiseen suuntaan ja toinen toiseen!)

Pöydän lakkapinta oli vähän halkeillut ja ajattelin ensin käsitellä sen uudelleen. Muutin kuitenkin mieleni - en raskinut! Mutta tuunasin kannen kolmion muotoisilla tarroilla, joita leikkasin liitutaulutarrasta. Liitutaulutarrasta siksi, että (se oli tarjouksessa ja..) sen pinta on matta. Ja siinä vaiheessa, kun päätän muuttaa ilmettä, tarra lähtee pinnasta myös pois jättämättä jälkiä.

Taso on ollut jo käytössä jonkin aikaa ja todettu toimivaksi!



perjantai 24. lokakuuta 2014

Virkkaamista kopiokoneella ja kirjahyllyn uudistusta

Jos omistaa jo pari pitsiliinaa, lisää niitä saa tietysti helpoiten kopioimalla jo olemassa olevat! Tämän nerokkaan idean löysin Oma koppa blogista Virpiltä (linkki).

Joten työnsin pitsiliinat kopiokoneeseen ja pistin tulemaan muutaman.



Näillä papereilla tuunasin sitten kirjahyllyyn hieman rauhallisempaa ilmettä. Kovin paljon en kirjoja omista, mutta ainakin nyt tällaisen pinon: 


Päällystin räikeimpiä kirjoja kopiokoneen kautta viedyillä pitseillä ja pilkkuisella lahjapaperilla. Dymolla kirjoitin kirjojen nimet selkämyksiin. 


Nyt myös facebookissa!


Blogini on saavuttanut hämmentävää suosiota! Kävijälaskuri ruksuttaa 10 000 sivunäyttöä! Sen kunniaksi teen seuraamisen kenties hieman helpommaksi: Tykkäämällä blogista facebookissa, saat blogin uudet jutut uutisvirtaasi. Käy klikkaamassa, niin pysyy blogin osoite tallessa :)

https://www.facebook.com/kopallineninspiraatiota

Tänään satoi ensilumi ja se herätteli minutkin syyskukkia istuttamaan. No vähän oli tämä projekti liian pitkäksi venähtänyt, eihän ne callunat meinannutkaan lähteä ruukuistaan enää, kun on pakkasta ollut useamman päivän. Sain kuitenkin porraspielen laitettua jäisillä callunoilla... Joten pari kuvaa tästäkin projektista.









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...