sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Kanalan sisustaminen

Vihdoinkin! Kanat ovat kotiutuneet! Kanala ja ulkotarha ovat valmiit. Olen saanut uurastaa viikkokausia ja on tuntunut, ettei kanojen muuttopäivää tule koskaan. Vielä pari päivää ennen kanojen kotiutumista tuntui tosi epätodelliselta, että ne edes oikeasti muuttaisi meille. Mutta niinpä vain kävi. Nyt ne tuolla elostelee onnellisina, eikä näy merkkiäkään matkaväsymyksestä tai hämmennyksestä, että missäs sitä nyt ollaan. Sopeutuvia kavereita!

Porukassa on nyt kaksi aikuista kanaa ja kukko, sekä kolme kananuorikkoa. Kanat ovat Tyrnävänkannan maatiaisia, joka on vanha ja melko harvalukuinen kanakanta.

Alla olevassa kuvassa on nuoriso.
Kanalan sisustamisessa on yksi sääntö: Helposti pestävää! ....harmi vain, se ainoa sääntö meinaa helposti unohtua tällaiselta amatööriltä, joka ei ole vielä koskaan kanalaa joutunut siivoamaan.

Kanalan seinät on nyt kalkittu sammutetulla kalkilla. Sekoitin siis vettä ja kalkkia velliksi ja sivelin seinille maalipensselillä. Kalkitseminen on vanha tapa käsitellä seinäpinnat niin, ettei puun rakoihin pesiydy elämää. Seinien valkoinen väri tulee siis kalkista ja samalla kalkki desinfioi pinnat.
Munintapesät tuunasin vanhasta hyllyköstä. Sahasin yhden pesän irti ja kiinnitin toisten päälle, jotta pesät sopivat paremmin niille varattuun nurkkaan. Munintapesien tulee olla suojaisia ja hämäriä, joten kiinnitin niihin myös koristelistan, joka tekee vähän varjoa pesiin. Ikkunaan laitoin verhon, jotta ylin pesä ei olisi liian valoisa. Ainakin kaksi pesää on kelvannut käyttöön, olemme saaneet jo yhteensä kolme munaa! (Vain kaksi aikuista kanaa ovat munitaiässä)

Kanoille orret ovat tärkeät, sillä ne nukkuvat orsilla. Orret voivat olla korkeallakin, sillä maatiaisrodut osaavat melko hyvin lennähtää orsille. Myös alempana on hyvä olla orsi, jotta sinne pääsee hypähtämään nuoriso tai joku joka ei mahdu yläorrelle syystä tai toisesta. Meillä orret on pitkällä seinällä niin, että yläorsia on kaksi vierekkäin - toinen on ohituskaista - ja vieressä on orsi alempana. Alemmalta orrelta pääsee hypähtämään yläorrelle, jos ei  hyppy kanna lattialta yläorrelle asti. Pienimmätkin ovat kuitenkin nukkuneet yläorrella isompien vieressä.


Lattialla tulee olla riittävästi kuiviketta, jotta siinä on kuoputtamista ja mikäli lattiaa peittävä kerros ei riitä kylpemiseen, on hyvä olla vielä jonkinlainen kylpypaikka, jossa on hiekkaista maata tai turvetta vähän paksummasti. Minä ostin kanalaan turvekuiviketta, jota agrimarketissa myytiin paaleina.

Koska kanat tosiaan kuoputtavat niin, että turve lentää, on vesiastia nyt munintapesien päällä. Näyttää siltä, että ne käyvät yhtälailla juomassa hyllyllä. Huomasin, että jos vesiastia on lattialla, se on turpeen peitossa alta aikayksikön.

Ruokakupit on toistaiseksi lattilla, niihin ei turve ole lentänyt niin paljon. Kaurat olen heittänyt suoraan pehkuun, kanat tykkäävät nokkia niitä turpeen seasta ja samalla niillä on tekemistä, kun kuoputtavat kauranjyviä pehkun seasta.


Ulkotarhaan kanat pääsevät ikkunan kautta.

Kanojen elämään kuuluu sääntöjä, mutta kun koko lauma noudattaa niitä, on elämä yksinkertaista elämästä nauttimista. Sitä on hyvin rentouttavaa seurata. Aamulla kukko kiekaisee porukan hereille, ja sitten odotellaan aamusapuskaa. Aikuiset kanat ja kukko syövät ensin ja pienet syövät muiden jälkeen. Aamuruuan jälkeen on muninnan aika ja kukko varmistaa että munintapesät ovat asianmukaiset, turvalliset ja mukavat. Nuoriso kauskaa keskenään ja pysyttelee poissa aikuisten jaloista.

Sitten mennään ulkoilemaan, kuoputetaan matoja etsien, otetaan multakylpyjä ja huolletaan höyheniä. Kukko pitää vahtia ja tarvittaessa varoittaa vaaroista. Kukko myös etsii kanoille ruoka-apajia. Iltapäivällä on mahdollisuus saada myös herkkuja, kanat syövät mielellään kaikenlaisia ruuan tähteitä. Illan tullen kukko käskee porukan sisälle ja lopuksi kiekuu kaikki orrelle nukkumaan. Siellä ne sitten kylki kyljessä on näyttäneet nukkuneen.

Ulkotarhan rakentamisesta ja varustelusta voit lukea seuraavasta kirjoituksesta. Pääset siihen klikkaamalla tästä :) Kanalan suunnittelusta ja leikkimökin eristämisestä talviasuttavaksi kanalaksi kerroin aiemmin, sen voit lukea klikkaamalla tästä.

7 kommenttia:

 1. Olipa mukava lukea tämä.Meillä on kanala viittä vaille valmiina ja odettelen myö ensimmäisiä kanoja meille.Hyviä vinkkejä oli sinulla T: Kirsi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiva jos sait vinkkejä :) Hyvää kannattaa odottaa, toivottavasti kanata pääsevät pian muuttamaan!

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos Pia :) Katsoinkin juuri, että teillä sai kukkapenkki kyytiä jakamassasi videossa :D

   Poista
 3. Ihana kanala ja ihanat asukit!

  VastaaPoista
 4. Tama nyt ei ehka ole enaa ajankohtainen, satuin vain ajautumaan blogiisi talle sivulle, olet jo ehka honannut taman monesti myohemmin, mutta orsien alle kannattaa laittaa vinyylinen kakkikaukalo... :D Tai hiekkalaatikko, josta on helpompi kakat siivota kuin lattialta muun pehmikkeen tms seasta. Helpottaa huomattavasti myos kun se ei levia pitkin kanalaa. Itse juurikin haaveilen muuttamisesta toiseen kaupunkiin jossa saa pitaa paria kanaa edes. :) Nykyisessa asuinkaupungissani on kanakielto voimassa. :(

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...