keskiviikko 19. elokuuta 2015

Ulkosaunan rakentaminen


Meillä kentiens suurin urakka tällä tontilla on ollut ulkosaunan rakentaminen.

Tilasimme Teuvan mökki- ja sorvituotteelta valmiin tee-se-itse paketin, jossa oli valmiina oikeastaan kaikki: Rakennuspiirustukset, hirret, katon ja lattian puutavara, lauteet, kiuas, naulat ja ruuvit sekä kattohuopa. Itse hankimme muutaman metrin puutavaraa, palolevyt kiukaan taakse, vähän palovillaa ja kiuaskivet. Paketin mukana tuli ohjeet, joita noudattamalla pääsi jo pitkälle - tosin, parissa kohdassa oli kenties tulkinnan varaa, tai ehkä vika oli luetun ymmärtämisessä. Saunan malli on Parra 5, löydät lisätietoa tästä linkistä

Lähtötilanne oli tämä


Homma eteni näin: 
1. Perustusten tekeminen ja "aloituskehikon" rakentaminen
2. Hirsiosien kokoaminen
3. Maalaaminen aloitettiin
4. Asennettiin kattoparrut ja ulkokaton paneelit
5. Tehtiin lattiat
6. Tehtiin pukuhuoneen sisäkaton panelointi
7. Tuotiin kiuas paikalleen ja asennettiin piippu
8. Asennettiin kattohuopa
9. Tehtiin lauteet
10. Tehtiin löylyhuoneen sisäkaton panelointi
11. Asennettiin räystäslaudatMeillä tehtiin ensin saunan kokoinen "aloituskehikko", jonka avulla oli helpompi saada perustukset suoraan ja hirret aloitettiin latomaan vasta tämän alakierron päälle. Haastetta perustuksiin toi hemmetin kivikkoinen metsänpohja, vaikkakin siinä oli se hyvä puoli, että perustuksesta tuli luonnollisen näköinen eikä se luultavasti tule routimaan, koska sammaleen alla on pelkkiä kivenlohkareita... Routivalla alustalla perustukset onkin huomattavasti työläämmät tehdä, vaikka ei voi sanoa ihan pikku hommaksi tätä kivenmurikoiden asetteluakaan. 

Hirret ladottiin ohjeen mukaan. Vaikka ohjetta lukiessa sai olla tarkkana, tämä oli silti melko nopea työvaihe. Ikkuna ja ovet olivat valmiita elementtejä ja ne vain nostettiin paikalleen, ennen kuin niiden päälle tulevat hirret laitettiin paikoilleen.

ulkosauna, pihasauna, parra sauna, Parra-sauna 5


Siinä vaiheessa kun hirret oli paikoillaan, aloin maalata ensimmäisiä maalikerroksia. Maalaaminen on ihan hirveän paljon helpompaa etukäteen - silloin kun rajapintoja on mahdollisimman vähän. Siispä maalasin sisä- ja ulkoseinät ennen kuin kattoa ja lattiaa tehtiin. Sen jälkeen pyrittiin maalaamaan kaikki osat ennen kuin niitä kopautettiin paikoilleen.

Ulkoseiniin laitettiin läpikuultavaa Tikkurilan valttia, sävynä oli 'turve'. Se on tumma, lähes musta, joka taittaa aavistuksen verran vihreään, ja sopii todella hyvin kuusien keskelle. Pukuhuoneen seinät maalattiin vaalealla maalilla, katto on puhtaan valkoinen ja löylyhuoneessa on mustaa Supi saunavahaa sekä seinät että katto. Lattiat on sisätiloissa harmaalla Supi saunavahalla - tosin sillä riskillä, että en ole varma tuleeko se lattiassa kestämään. Myös lauteet on harmaalla Supilla.


ulkosauna, pihasauna, parra saunaulkosauna, pihasauna, parra sauna


ulkosauna, pihasauna, parra sauna

Suuri osa puuosista oli valmiiksi oikean mittaista tavaraa. Paneeleita ulko- ja sisäkattoon, lattiaan ja terassiin joutui kuitenkin sahaamaan myös itse oikeaan mittaan, joten katkaisusirkkeli oli ehdoton apuväline. Näin jälkeenpäin voin sanoa, että jonkinlaiset maalaustelineet paneeleiden maalaamiseen olisi ollut selkää säästävä vaihtoehto, itse nimittäin käsittelin paneelit ennen kiinnittämistä yksitellen nurmikolla ja paneeleiden alla minulla oli vain kakkosneloset, jotta paneelit oli irti nurmikosta.

ulkosauna, pihasauna, parra sauna, huopakaton asentaminen


ulkosauna, pihasauna, parra sauna, lauteet

Kaksi ja puoli kuukautta aloittamisen jälkeen, elokuun puolivälissä, vietettiin saunan avajaisia. Viimeistelyt olivat vielä kesken, mm. räystäslaudat, ovien maalaaminen, sisäkaton paneloinnin loppuun saattaminen... Mutta tärkeimmät elementit olivat paikoillaan ja löylyihin pääsi nauttimaan oman uurastuksen tuloksista. Pukuhuoneen kalustus puuttui ja piha oli sekainen, joten työsarka ei ollut vielä lopussa. Tässä tunnelmia saunan avajaispäivältä:

ulkosauna, pihasauna, parra sauna, Parra-sauna 5
ulkosauna, pihasauna, parra saunaulkosauna, pihasauna, parra sauna, Parra-sauna 5

ulkosauna, pihasauna, parra sauna, lauteet

ulkosauna, pihasauna, parra sauna, Parra-sauna 5

ulkosauna, pihasauna, parra sauna, Parra-sauna 512 kommenttia:

 1. Ostin samanlaisen saunan ja ainoa ongelma on lauteiden runko. Se tuntuu aivan liian hepposelta. Onko sinulla lauteet kestäneet? Itse aion rakentaa omilla jaloilla seisovat lauteet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, Meillä ei kyllä lauteet notku, on ollut hyvät. En muista miten ohjeessa oli kiinnitys opastettu, mutta me laitoimme ne ihan omalla tavalla kiinni, ylempänä onkin kuva lauteitten alta. Ei ole lauteilla omia jalkoja mutta kunnon tukipalikat on ruuvattu kiinni seiniin, joiden päällä lauteet lepää.

   Meillä on nyt ovien (molempien) karmit levennyt liitoksistaan. Karmit oli tehtaalla koottu vain nauloilla toisiinsa kiinni ja ovet on nyt jotenkin mystisesti notkahtanut... luultiin tietty ensin, että perustus ois liikahtanut ja siksi ovet notkahtaneet, mutta eipä sittenkään. Perustukset on aivan samalla paikalla kuin viime kesänä, mutta oven karmit joudutaan jotenkin kursiin kokoon nyt... Jos sen haluaa välttää, voisi ovenkarmien ylänurkkia vahvistaa karmien ulkopuolelta naulauslevyllä tms. (jäisi hirren ja karmin väliin piiloon).

   Poista
  2. Komea sauna tuli, mut sisäovi on väärin päin. 😊

   Poista
  3. Olet ilmeisesti sama anonyymi, joka aiemminkin ja viittaat omaan saunaprojektiisi? Mun piti tarkistaa piirrustuksista, että eikai ny meidän saunassa ovi ole väärinpäin :D Ei ollut. Mutta eipä tuo niin tarkkaa. Vähän epäkäytännöllinen noin pienessä tilassa, olipa kummin päin tahansa.

   Poista
 2. Mistä tai mitkä nuo pellit on kiukaan alla ja edessä? Ja onko nuo kivilevyt puupalikoilla seinästä irti? Hienot värit valitsit muuten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiukaan alla on myös kivilevyä, jota kiukaan takanakin on. Ja ihan puupalikoilla on irti seinästä. Edessä on tavallinen takan/kiukaan eteen tarkoitettu pelti, se tuli saunapaketin mukana, mutta muistelen myös rautakaupassa nähneeni.

   Poista
 3. Meillä vastaava rakenteilla. Ohjeissa ei juurikaan ole neuvoja savuhormin asentamisesta. Teittekö ensin katon ja jälkikäteen reikä hormille?
  Millä tuo hormi kiinnittyy rakenteisiin vai lepääkö se vaan kiukaan päällä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, me tehtiin ensin katto ja sahattiin siihen reikä hormille. Onnistui ihan hyvin sillä tavalla. Hormi lepää kiukaan päällä, ei ole sen kummemmin kiinni. Muistan että tuossa kohtaa meilläkin raavittiin päätä, kun ohjeet eivät olleen kovin kattavat. Mutta hyvä tuli :D Onnea projektille!

   Poista
 4. Kiitos nopeasta vastauksesta. Tämä selvensi paljon.

  VastaaPoista
 5. Moi!
  Onko teillä kuvaa tuosta piipun ulkojuuresta. Lähinnä miten palahuopa on asennettu. Kun ei tahdo mistään löytyä kuvia palahuopa+kantikas hormi yhdistelmistä. Jos löyty niin laita ville.harra@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Valitettavasti siitä ei kyllä löydy sellaisia kuvia joista asia kävisi ilmi. Enkä oikein tarkkaan enää muistakaan, että osaisin neuvoa. Mutta hyvää rakenteluprojektia sulle! Toivottavasti saat jostain vinkin!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...