maanantai 18. toukokuuta 2015

Kanojen ulkotarha

Kanaset ovat päässeet nauttimaan vielä mylläämättömästä nurmikosta ja kevätpäivistä ulkotarhaan. Porukka on kyllä innokasta ulkoilemaan, tulivat aamulla ulos heti ja viivyttelemättä, kun avasin luukun. Illalla kahdeksan aikaan isot olivat jo menneet orsille, mutta pienet keikkui - kaikki kolme tungeksien - luukun suulla ja piipittivät. Ulkona sataa eikä väsytä yhtään. Eivät tienneet olisivatko menneet ulos vai sisään. Kukko katsoi orrelta turhautuneena nuorisoa. Hätistin teinit ikkunalta sisälle ja suljin luukun ja menivät sitten orsille nekin. Niin päättyi tämän päivän ulkoilu, huomenna on uusi päivä.



Kanat tarvitsevat turvallisen ulkoilumahdollisuuden, joka tarkoittaa suojaa petoeläimiltä, haukoilta ja irtokoirilta. Meillä on toistaiseksi sellainen linjaus, että kanat ovat nukkuvat yönsä sisällä kanalassa, aamulla luukku avataan ja kanat pääsevät ulkotarhaan, joka on verkotettu huolellisesti. Myöhemmin kanat kenties pääsevät pihamaalle ulkoilemaan vapaana tarhan ulkopuolellekin. Olen ajatellut, että päästän kanat vapaaksi sellaisina iltoina kun meillä ollaan kotona ja itsekin pihalla - mutta vasta sitten kun kanat ovat asettuneet taloksi meille, oppineet missä on piilopaikat ja kun meidän kissa on tottunut niihin. Kissa ei ole riidanhaluinen eläin, mutta saattaisi jahdata kanoja huvikseen. Varsinaisesti vaaralliset eläimet ovat oma lukunsa.

Täällä maaseudulla vaaroja riittää: Ketut, supikoirat, minkit, haukat... Myös koirat saavat kanan helposti hengiltä, jos alkavat niitä jahtaamaan, vaikka aikomuksena ei olisikaan saalistaa. Onneksi irtokoiria ei meillä kovin usein näy. Metsäneläimet pysynee poissa pihalta silloin kun ihmiset on paikalla. Ketut kaivaa itsensä aidan ali, haukat hyökkää yläilmoista ja minkki kiipeää ja mahtuu pienestäkin välistä. Meidän ulkotarhassa on pyritty estämään kaikki nämä yritykset.



Aloitin ulkotarhan suunnittelun maalaamalla ääriviivat spraymaalilla nurmikkoon. Ulkotarhan runko koostuu kakkosnelosesta, jotka sain työkaverin rakennustyömaalta ylijäämäkasasta. Rungon tolppien väli on noin 120 cm ja korkeus on 170-180 cm. Maa viettää hieman, joten takareunaan tarvittiin vähän pitempiä tolppia. Tolppien yläreunaan kiinnitin kakkoskakkosesta yläkierron. Tein seinät palasina ja kun sain pystytysapua, kiinnitin ne toisiinsa. Rakennelma oli siinä vaiheessa hutera, mutta toisiinsa kiinnitetyt seinät pysyivät pystyssä.







Sitten kaivoin tarhan ympäriltä nurmea pois noin kymmenen senttiä syvästi ja 30 cm leveästi. 2m leveä verkko kiinnitettiin ulkotarhan runkoon ja upotettiin nurmen alle noin 30 cm. Kun verkko oli paikoillaan, nostelin nurmen palaset takaisin ja nurmialue jäi yllättävän siistiksi.






Rungon tolppien alle laitoin kattohuovan jämäpaloja, jotta toplat eivät alkaisi niin nopeasti lahoamaan alhaalta. Verkon päälle, seinien alareunaan laitoin vielä laudan, joka tekee rungosta vahvemman ja estää verkon läpi rynnimisen. (Alareunan lauta auttaa myös kanoja havaitsemaan verkon, nimittäin yksi pikkuisista jo säntäsi niin, että törmäsi höppänä verkkoon)




Myös katto laitettiin verkosta. Verkon laitossa, sekä seinissä että katossa, käytin niittipyssyä, joka ampui niitit kiinni puuhun. Niitit eivät ole mikään kovin järeä tapa kiinnittää verkkoa, mutta helppo ja riittävän pitävä, kun laittaa tarpeeksi niittejä.

Ulkotarhaan tuli myös orret ja peltikaton palat sateen suojaksi. Kanat tykkäävät ulkoilla, mutta eivät pidä sateesta. Lisäksi ne haluavat kylpeä kuivassa mullassa, joten sateenpitävä katto on tarpeen. Toistaiseksi tarkoitus on ottaa kattopellit pois talveksi, sillä ne eivät kestä lumikuormaa tuollaisenaan. Ehkä rakennan paremman katon myöhemmin.

Ikkuna-aukosta kanat pääsevät laskeutumaan ulos tikkaita pitkin. Tikkaiden askelmiin käytin kukkapenkin reunustamiseen tarkoitetusta nauhasta irroitettuja puuosia. Ikkunaan tuli luukku, joten kanalan saa suljettua yöksi. Irroitin vanhat ikkunanpielet ja seinä kaipaisi nyt hieman maalia.


Tarhassa ei ole puita tai pensaita suojana, joten tein sinne kuusenoksista pieniä piilopaikkoja, Ne osoittautuivat suosituiksi.




Tarhan kaikki puuosat öljyän vielä myöhemmin harmaalla puuöljyllä, jolloin kokonaisuus saa kenties siistimmän ilmeen.









Kanalan sisätilojen sisustamisesta voit lukea edellisestä kirjoituksesta. Pääset siihen suoraan klikkaamalla tästä :)  Kanalan suunnittelusta ja leikkimökin eristämisestä talviasuttavaksi kanalaksi kerroin aiemmin, sen voit lukea klikkaamalla tästä.

14 kommenttia:

  1. Millainen lämpöeristys leikkimökissä on? Meidän kanala on tehty pieneen hirsimökkiin. Siinä on styrox levyt seinillä. Niiden päällä on venevaneria.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kirjoitin lämpöeristämisestä aiemman kirjoituksen, josta selviää tarkat kuvaukset, kuinka eristin leikkimökin kanoille. Samalla tyylillä tein kuin teilläkin, Finnfoamia laitoin seiniin, kattoon ja lattiaan, sitten filmivaneria ja paneelia päälle. Ikkunoihin pitäisi vielä ennen talvea hankkia toiset lasit.

      Poista
  2. Voi Annakreeta! Tämä postaus ja sen edeltäjä on aivan huippuja! Kiitos <3 Luin nämä kahteen, kolmeen kertaan ja tein muistiinpanoja. Ollaan luettu tosi paljon tätä aiheesta, mutta juuri tällaista omakokemuspohjaista postausta kuvineen ja selkeine vinkkeineen en ole löytänyt edes munanetistä!

    Tästä on meille valtavasti apua. Kiitos, kiitos, kiitos kun jaoit vinkit muidenkin kanssa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, voi mitä ylistystä :) Sun viesti tiivistää syyn, miksi pidän blogia. Kiitos että jätit viestin <3 Aivan ihanaa, että pystyin olemaan avuksi!

      Poista
  3. Noista kuusenhavuista. Kanat syö erittäin mielellään näitä uusia hentoja kuusenkerkkiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Aino, kiitos vinkistä! Pitääpäs katsoa maistuuko kerkät kenties yhtä hyvin kuin maitohorsma, joka on tähän mennessä ollut ehdoton lemppari :)

      Poista
  4. Hei Annakreeta! Löysin sivuillesi Jovelan Johannan vinkistä, ja miten mainion ja tyhjentävän selostuksen löysinkään täältä kanalan perustamiseksi. Kanatarha on haaveemme, mutta eipä taida vielä tälle kesälle toteutua. Samalla haaveillaan myös lampaista ja vuohista ja vaikka mistä. :)

    Todella hyviä neuvoja ja ohjeita sain postauksistasi. Meillä on vanha navetta, ja siihen jos jotenkin saisimme ulkotarhan kanoille yhdistettyä. No täytyy miettiä. Kiitos näistä mahtavista vinkeistä ja ohjeista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Päivi, kiva että löysit tänne ja erityiskiva, että höpinöistäni oli hyötyä :)

      Haaveita pitää olla ja ne ovat sitä varten, että niitä toteutetaan! Toivottavasti teidänkin haaveenne toteutuu pian, jos ei tänä kesänä, niin ensi kesänä. Minullakin on lampaat ja vuohet toivomuslistalla (aasi voisi olla myös hauska kaveri), lampaita halusin jo oikeastaan ennen kuin aloin haluta kanoja. Tällä hetkellä tuntuu että yhden ihmisen resurssit ei riitä tämän suurempaan eläintarhaan, joten jään odottamaan milloin elämä antaa tilaisuuden :)

      Poista
  5. Jovelan kautta tulin minäkin .o) Ohjeesi ovat vastaus kaikkiin mielessä olleisiin kanala kysymyksiin. Kiitos paljon :o)

    VastaaPoista
  6. Mukava ja perusteellinen postaus kanatarhan laittamisesta, iloisia ja nautinnollisia hetkiä sinne teille tipusten kanssa, Annakreeta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuulikki :) Ehdinkin jo käymään blogissasi, siellähän oli "pihan ylläpitohenkilökunta" päässyt kuvaan! Heh, naurattaa tuo niiden titteli, mutta kanat näyttää kyllä tekevän aina niin tärkeitä hommia, kun pihamaalla menevät, että luulevatkohan itsekin olevansa korvaamaton apu :D

      Poista
  7. Hieno kanala, ja hyvät ohjeet. Joskus tulevaisuudessa toivottavasti minullakin projektina!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maria! :) Toivottaan että sinäkin pääset joskus kanaharrastuksen pariin!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...