perjantai 19. elokuuta 2016

Jalalliset ruukut betonista

Tein viime kesänä betonista jalallisen ruukun, josta tuli tosi kaunis! Tänä kesänä tein sille parin ja otin valamisesta muutaman kuvan.Viime kesänä tekemäni ruukku kesti hyvin kesäkukat ja talven pakkaset säilytyksessä. Vuoden kestäneen testin jälkeen tein parin tuolle ruukulle. Muottina käytin Hongkong- tavaratalosta ostettua muovista ruukkua, joka viime kesänä maksoi muutaman euron. Siinä on toisistaan irroitettavat jalkaosa ja ruukkuosa. Jotta ruukkuun jäisi aukko istutuksille, pitää löytää vielä sopiva sisämuotti: siinä käytin varastosta löytynyttä ämpäriä.

Ennen valamista teippasin jesarilla muotin pohjalla olevat reiät. Sen jälkeen muotti kannattaa sivellä ruokaöljyllä, jotta se irtoaa helpommin. Sitten sekoitetaan valmisbetoniin vesi ja kaadetaan betonia muottiin. Jalka on umpinainen - se tulee täyteen betonia. Ruukkuosaan tulee sisämuotti, jonka tulisi asettua niin, että ruukkuosan ja sisämuotin väliin jää muutama sentti väliä ja se väli täytetään betonilla. Sisämuottiin, eli ämpäriin laitetaan kiviä painoksi niin, ettei se nouse liian ylös.  Betonin annetaan kuivua niin, ettei se ole sateessa mutta ei paahteessakaan - liian nopeasti kuivuneesta ruukusta tulee hauras. 
Parin päivän kuluttua muotit irroitetaan varovasti. Ruukkujen ei kannata antaa kuivua liian kauan muoteissa, silloin niiden irroittaminen on hankalampaa. Apuna voi käyttää veistä tai jotain muuta tarpeellista työkalua, mutta tulee muistaa, että ruukku voi haljeta jos käyttää liikaa voimaa. Kun muotit ovat irroitettu, ruukku on valmis! Jalka ja ruukku vain asetetaan päällekkäin, sillä ruukkuosan muotissa oli pohjassa kolo, jonne jalka mahtuu. Kas näin :)9 kommenttia:

 1. Tosi kaunis. Tuohon sopii kukat tosi hyvin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria! :) Mulla oli ensimmäisessä ruukussa laventeli viime kesänä, se oli kyllä koko kesän lemppari kukka-asetelma!

   Poista
 2. Ei hitsi, miten näppärä idea ja miten hieno lopputulos! Kiitos tästä! Menee kyllä testiin täälläkin! Olen niin kaivannut jonkinlaista keskipistettä tuohon meidän etupihan sisääntuloon ja jos vaan joudan. niin tämä ohjeesi olisi siihen juttuun juuri passeli ratkaisu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei pitkästä aikaa! Kiva jos sait ideaa :) Tällaisen valamisessa ei kauan mene mutta se aloittaminen on niin hidasta ;)

   Poista
 3. Kokeilin samaa keväällä, enkä saanut osia irti muoteista -kirjaimellisesti- kirveelläkään. Ne jäi isännälle aggression purkua varten varastoon. Ei ole ilmeisesti ollut äkäinen :P

  Suosittelen siis runsasta öljyämistä :)

  VastaaPoista
 4. Tosi hienot ruukut ja hankin jo kaikki tarvikkeet valmiiksi ☺️ Osaisitko sanoa kinka paljon sementtiä yhteen ruukkuun meni?

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...