keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Kasvimaan perustaminen

Olen hoitanut kasvimaata muutaman vuoden ajan, mutta nykyisessä kodissamme ei ollut vielä kasvimaan paikkaa. Halusin siistin ja pitkäaikaisen kasvimaan, joka olisi myös ilo silmälle ja mukava hoitaa.

Päätin tehdä kasvimaata varten laatikot, joilla saan siistin ilmeen alueelle. Hain rautakaupasta edullista höyläämätöntä kuusilautaa. Paksumpaa puutavaraa minulla oli jo valmiiksi, sitä tarvittiin nurkkiin ja laatikon pitkille sivuille tueksi. 



Jotta puutavara kestäisi lahoamatta, käsittelin laudat tervan, pellavaöljyvernissan ja havupuutärpätin seoksella.
1/3 -osa tervaa
1/3 -osa pellavaöljyvernissaa
1/3 -osa havupuutärpättiä

Terva suojaa puuta eikä rasita samalla tavalla ympäristöä, niinkuin monet muut puusuojat, mutta täysin myrkytön se ei ole. Myrkytön vaihtoehto löytyy esimerkiksi Osmo colorilta.

Laudat oli noin 3,20 m pitkiä, joten katkaisin laudoista 1,20 m päädyksi ja loppu n. 2,0 m tuli pikäksi sivuksi. Laitoin kolme lautaa päällekäin, jolloin reunan korkeudeksi tuli noin 30 cm. Puutavara maksoi yhteensä noin 50 euroa.


Laatikoiden paikalta ja ympäristöstä poistettiin nurmikko. Sitten levitin sanomalehtikerroksen laatikon reunojen ulkopuolelle suojaamaan multakerrosta, sillä laatikoiden ulkopuolelle tulee suikeroalpia enkä halua rikkaruohojen ehtivän paikalle ennen suikeroalpia. Suikeroalpin pitäisi kestää tallaamista silloin tällöin, joten keväälä ja syksyllä kun kasvimaalla puuhaillaan enemmän, suikeroalpi ei estä kävelemistä. Laatikoiden keskelle on kuitenkin tulossa polku niille kulkureiteille, missä eniten kuljetaan.


Meillä on siis nurmikkoa poistettu reilusti, koska ajatuksena oli vähentää nurmikkoalueen määrää. Välttämätöntä nurmen poistaminen ei ole, laatikon voi perustaa myös suoraa nurmikon päälle. Silloin multakerroksen tulee olla riittävän paksu, jotta nurmikko ei enää pääse kasvamaan alta. 

Laatikon pohjalle laitoin kerroksen haravoituja lehtiä. Sen jälkeen täytin laatikon mullalla ja lannoitin mullan. 



Mullan hankkiminen tässä kaupungissa osoittautui hieman hankalaksi. Kasvimaa vaatii hyvälaatuista multaa, jossa ei ole rikkaruohoja. Multaa voi ostaa joko säkeittäin kaupasta tai tilata isomman kuorman, joka on 10 tai 15 m3. Meille tarvittiin paljon multaa, laskin että laatikoihin menisi multaa reippaasti yli 50 säkkiä joten kuorman tilaaminen oli ainoa järkevä vaihtoehto. Tällä seudulla ei kuitenkaan ole sellaista multa-asemaa, josta saisi korkealaatuista multaa juuri kasvimaata ajatellen. 

Tilasin lopulta seulottua hiekan ja turpeen sekoitusta, johon oli lisätty myös kompostia. Minulle sattui hyvä tuuri ja multa vaikuttaa kohtuullisen hyvältä. Muita vaihtoehtoja olisi ollut jätevedenpuhdistamolla tehty multa, jota kaupunki myy ja seulottu peltomulta, joka olisi todennäköisesti ollut käytännössä savikkoa. Mullan tilaamisessa kannattaakin olla todella tarkka ja vaatia laadukasta multaa. Kannattaa kysyä, että soveltuuko multa kasvimaalle ruuan kasvatukseen, onko se ravinteikasta ja monivuotisista rikkakasveista vapaata. Multaa voi käydä etukäteen katsomassa tai kuorman voi tarkistaa, ennen kuin se kaadetaan pihaan. Mullasta voi myös reklamoida, jos pihaan tuotu kuorma ei ole sitä, mitä on sovittu. 

Multakuorma meillä maksoi alle 200 euroa/15 m3. Yleensä sillä hinnalla saa vain huonolaatuista peltomultaa, joka käy lähinnä täyttömaaksi. Hyvälaatuinen multa maksaa enemmän. Itselläni kuitenkin olivat vaihtoehdot vähissä, joten tilasin kuorman riskillä, vaikka tiesin hinnan olevan epäilyttävä. 

Laatikoiden alle voi laittaa juuriesteen, jos ei halua alta työntyvän rikkoja tai puun juuria. Itse en kuitenkaan laittanut juuriestettä tai muutakaan suodatinkangasta, sillä haluan pohjamaan olevan kasvien käytössä enkä halua estää pieneliöiden ja matojen liikkumista. Pienijuuriset kasvit viihtyvät varmasti laatikossa, mutta koska olen ajatellut viljellä laatikoissa vuosi toisensa jälkeen, täytyy pitkäjuuristenkin kasvien päästä syvälle maahan ja matojen parantamaan laatikon multaa.

Viljelykierrolla ravinteet pysyvät tasapainossa ja kasvitaudit kurissa. Viljelykierrossa vaihdetaan kasvatettavien paikkoja joka vuosi. Kierron ansiosta laatikoissa voi viljellä vuosi toisensa jälkeen ja sato pysyy runsaana.


Herneet on lähtenyt reippaasti kasvamaan. Herneiden lisäksi laatikoissa kasvaa nyt avomaan kurkkua, porkkanaa, punajuurta, salaatteja ja perunaa. Kasvimaan ympäristö on vielä kesken, eikä rehevää suikeroalpimattoa ihan hetkessä saadakaan. Sukeroalpia otetaan ilolla vastaan! Palaan kasvimaalle seuraavassa jaksossa, kenties sadonkorjuun aikaan.


Rivien välit olen peitellyt ruohosilpulla, jota tulee nurmikon leikkuusta. Se pitää kosteuden, eikä kasvimaa kuivu niin helposti. Se myös estää rikkojen kasvun. Lopulta se jää matojen hajotettavaksi, parantamaan multaa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...