torstai 6. elokuuta 2015

Kohteita Keski-Pohjanmaalla: Perhojoen retkeilyreitti

Lähimatkailuun kannustava sarja Keski-Pohjanmaan lähialueiden kohteista jatkuu Kokkolan kaupungin ylläpitämillä retkeilyreiteillä. Kävin testaamassa Perhojoen rantaa kulkevan reitin Lahnakoskelta Vitsariin, josta kertyi matkaa noin 14 km. Kokkolan kaupungin sivuilta (klik) löytyy monta muutakin reittiä ja retkikohdetta.
Perhojoen reitti oli vaihteleva, se kulki Perhojokea mukaillen ja matkalla oli monenlaista maastoa. Joki ei näkynyt reitille koko matkaa, mutta useammasta kohdasta pääsi myös rantaan. Lähdimme matkaan Lahnakoskelta. Parkkitila oli melko huonokuntoisen tienpätkän päässä ja sijaitsi isommasta tiestä sivummalla rannassa, jotta sieltä voisi laskea vesille myös kanootteja ja lähempänä isoa tietä ei varsinaisesti ollut parkkitilaa. Tarvittaessa sinne kuitenkin mahtuu jättämään henkilöauton.

Ensimmäinen välietappi oli Haapkoski, jossa saimme ihailla virtaavaa vettä. Haapkoskella oli laavu, jossa mahtuu yöpymään 8-10 henkilöä.

Haapkosken jälkeen reitti jakaantuu kartalla kahdeksi, mutta vain Isokosken kautta kulkeva reitti oli käytössä. Isokoskella kannattaakin käydä, nimittäin paikalla on vanhan vesivoimalan perustukset, josta on saatu sähköä Kokkolaan Hagstömin nahkatehtaalle vielä vuosina 1915-1930. Samalla paikalla on ollut voimaloita jo 1600-luvulta saakka. Paikalla oli myös kota, jossa mahtuu isokin porukka paistamaan makkarat.

Isokosken jälkeen oli taukopaikkana vielä Äijänsaari, jossa oli kota. Lopuksi etenimme Vitsarin koululle, jonne retkemme päättyi.
Reitti oli hyvin merkitty maastoon, pärjäsimme hyvin yllä olevalla kartalla, jonka tulostimme Kokkolan kaupungin sivuilta. Kaikista muistakin retkeilyreiteistä ja -kohteista on tulostettavat pdf-muotoiset kartat kunkin reitin esittelysivun oikeassa reunassa.

Kaikilla mainituilla taukopaikoilla oli puita, mutta omasta takaa kannattaa mukana olla retkikirves tai hyvä puukko, sekä sytykettä.

Melko lähelle Isokosken vesivoimalan raunioita pääsee myös autolla, mikäli ei halua tehdä patikoiden kovin pitkää lenkkiä. Silloin käveltävä pätkä on 0,7 km pitkä ja näkyy hyvin googlen ilmakuvasta sekä Perhojoen retkeilyreitin kartasta. Merkitsin paikan myös googlen karttaan, jonka saat auki tästä.

Alla on vielä muutamia otoksia reitin varrelta. Olettehan huomanneet että mustikat ovat nyt kypsiä! Olisiko aika lähteä metsään? Itse kävin jo hakemassa pari litraa tänään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...