keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Pärekorien käsittely etikalla ja teräsvillalla

Tykkään pärekoreista, mutta harmittavan usein ne ovat kellertyneet ja kellastuneen puun väri ei vain mitenkään käy meidän sisustukseen. Ajattelin nyt kokeilla puuta vanhentavaa käsittelyä, jonka pitäisi värjätä käsittelemätön puu harmaantuneeksi. Käsittely vaikuttaa eri puulajeihin eri tavalla, joten lopputuloksesta ei voi olla aivan varma, ennenkuin kokeilee.

Lähtötilanteessa korit näyttivät tältä:


Kästtelyyn tarvitaan etikkaa ja teräsvillaa. Seokseen voi myös laittaa kahvinporoja tai mustaa teetä, jotka vaikuttavat lopputuloksen väriin. Itse käytin vain etikkaa ja teräsvillaa.

Seoksen annetaan tekeytyä vähintään vuorokausi. Sinä aikana seos lämpenee ja kehittää painetta, joten purkkiin ei pidä laittaa tiivistä kantta. Etikka tuoksuu vahvasti, joten sitä kannattaa säilyttää ulkona.

Tein seoksen lasipurkkiin. Käytin etikkaa noin puoli litraa ja laitoin teräsvillaa sekaan "kourallisen".

Teräsvillaa myytiin valtavan kokoinen vyyhti ja se maksoi noin 5 euroa. Tulen tarvitsemaan sitä kuitenkin muissa projekteissa, joten en lähtenyt etsimään pienempää pakkausta muusta kaupasta. (jälkeenpäin näin toisessa kaupassa yli puolet pienemmän vyyhdin joka maksoi 10 euroa).

Pingotin kumilenkillä purkin päälle talouspaperin kanneksi ja vein purkin pihalle tekeytymään.


Reilun vuorokauden kuluttua sivelin korit ensimmäisen kerran. Suodatin liemen suodatinpaperin läpi, koska teräsvilla oli hajonnut pieneksi jauheeksi etikkaan. Sivelin nesteen tavallisella keinokuituisella maalipensselillä. Nesteen väri ei ollut muuttunut.


Seuraavassa kuvassa korit on sivelty yhden kerran liemellä. Pienempien korien väri muuttui sivelyn aikana, mutta ison korin väri ei muuttunut miksikään. Muutaman tunnin kuluttua sekin oli kuitenkin saanut väriä. Seos ei siis värjää heti, vaan pikkuhiljaa.Seuraavassa kuvassa on tilanne kahden sivelykerran ja muutaman tunnin jälkeen. Korit ovat jo selvästi tummuneet, mutta väri ei ole tasainen.


Alla olevassa kuvassa korit ovat valmiina. Kaksi pienempää koria sivelin yhteensä kolme kertaa ja ison korin neljä kertaa, koska siihen neste imeytyi vähemmän. Tein sivelyn vaiheittain kolmen vuorokauden aikana, joten viimeisellä sivelyllä liemi oli tekeytynyt jo selkeästi kauemmin, kuin ensimmäisillä kerroilla, se oli saanut myös hieman ruosteen väriä. Liemi on sitä vahvempaa, mitä kauemmin se on tekeytynyt, joten olisin ehkä selvinnyt helpommalla, jos olisin antanut liemen olla heti alkuunsa kauemmin kuin vuorokauden.En ole lopputulokseen aivan tyytyväinen, sävy on vihertävän ruskea, jota en odottanut. Toisaalta korit ovat nyt kuitenkin kenties vähän paremman väriset kuin ennen. Epäonnistuneita kokeiluja on muillakin, kuten Saaristohuvilan Tarulla, klik! Mutta löytyy myös varsin onnistuneita projekteja, niinkuin Unelmia ja elämänmenoa -blogissa, klik! ja DIYstyleblogissa, klik!. Ehkä rehellisesti ruskeaksi värjääminen onnistuukin helpommin, kun seokseen lisätään kahvinporoja tai mustaa teetä, olettaisin että siten vihertävä sävy häipyisi.
 
Edit: Näin muutama viikko myöhemmin huomaan, ettei korit näytä enää lainkaan vihertäviltä! En tiedo onko kriittinen silmäni tottunut, vai onko väri kehittynyt vielä jälkeenpäin. Nyt väri on joka tapuksessa tumma ruskea, johon olen tyytyväinen!

Isoin koppa päätyi ulkosaunalle kynttilöiden säilyttämiseen. Kaksi pienempää etsii vielä paikkaansa.


2 kommenttia:

  1. Ihan kivaltahan ne näyttävät! Taitaa tosiaan olla puulajista vähän kiinni mikä on lopputuos? Täytyy ehkä itsekin kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puulajista ja tarkalleen ottaen sen tanniinisuudesta on kiinni lopputulos ja myös tietysti siitä, mitkä on odotukset ;) Minä odotin harmaampaa sävyä, enkä vihertävää lisäsäväystä :D Mutta tuo liemihän on ainakin tosi edullista, että ei mee paljon rahaa hukkaan jos testaa :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...