sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Sadonkorjuu osa2: Perunat rieskoiksi

Peruna on kasvanut hyvin, osa tosi isoiksi! Tein eilen perunamuusia ja tänään tein lopusta muusista maailman helpointa leipää: perunarieskoja.


Ohje menee näin:
Lisää ensimmäisenä muusiin vähän lisää suolaa. Jos muusi on kovin tönkköä, notkista sitä lisäämällä hieman maitoa tai vettä.
Jos sulla on 2dl muusia, lisää sinne yksi kananmuna, sekoita ja sitten lisää 2dl ohrajauhoja.
Jos sulla on 4 dl muusia, lisää kaksi kananmunaa, sekoita ja lisää 4 dl ohrajauhoja.
Jos sulla on 6 dl.....jne.   - ohje on tosi helppo muistaa.

Ainekset sekoitetaan taikinaksi ja painellaan ohuiksi rieskoiksi. Kaikkia jauhoja ei kannata sekoittaa taikinaan, koska rieskoja muotoillessa tarvii käsiin paljon jauhoja. Ei haittaa vaikka rieskat olisivat uuniin mennessä yltäpäältä jauhoissa, se kuuluu asiaan. Koostumusta voisi kuvailla että se on perunamuusia jauhoilla, siis todella notkeaa.

Mielestäni helpointa on tehdä neljä vähän kämmentä isompaa rieskaa, jotka mahtuvat yhtä aikaa pellille. Sitten pistellään rieskoihin haarukalla reikiä ja paistetaan 250 asteisessa uunissa reilu 10 min, kunnes rieskat saavat pilkkuja.

Jos uuni on liian kylmä, paistoaika pitenee ja rieskat kuivuvat helposti koviksi. Tarvittaessa säädä uunia kuumemmaksi, jotta paistoaika pysyisi siinä noin 10 min paikkeilla. Peruna tekee kuitenkin sen, että kivikovia näistä rieskoista ei saa tekemälläkään.

Kun rieskat otetaan uunista, ne kannattaa peittää hetkeksi liinalla ja halutessaan ne voi myös sivellä maidolla, niin pehmeys säilyy paremmin.

Jo aiempina vuosina olen kokeillut pakastaa rieskoja taikinana. Olen tehnyt taikinan, painellut rieskoiksi ja pakastanut niin, että rieskojen väleissä on ollut leivinpaperit ja muutaman rieskan paketti on tiiviisti muovipussissa. Talvella olen saanut tuoretta leipää kun olen vain ottanut taikinat pakastimesta, antanut hetken sulaa ja sitten paistanut. Todella nopeaa! Laitoin nytkin pakastimeen osan.

Pakastaessa pitää ottaa huomioon vain se, että pakastaminen kuivattaa taikinaa, joten riskoista tulee helpommin kuivia. Siksi ne kannattaa pakastaa tiiviisti ja ne voi myös sivellä vedellä ennen paistamista.Tein nyt myös suuren satsin punajuuripullia aiemmin kertomallani punajuuripihvien ohjeella (klik!).
Ostin tarjouksesta jauhelihaa, tein punajuuripihvitaikinaa ihan armottoman kokoisen satsin. Koska totesin, että pannulla paistaessa olisin saanut vahtia paistinpannua koko päivän, muotoilinkin taikinasta pihvien sijaan pyöreitä pullia ja paistoin uunissa 225 asteessa noin 20-25 min.

Koko päivän kun häärin keittiössä, oli ihana heittäytyä sohvalle tuoreen rieskan ja kaakaokupin kanssa.

4 kommenttia:

  1. Nam. Tämän luettuani oli pakko tehdä päivälliselle muusia ja iltapalaksi on tulossa rieskoja, kiitos <3

    VastaaPoista
  2. Mahtavia ideoita sulla :) Facen kautta löysin tänne :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...