tiistai 9. joulukuuta 2014

Himmeleitä

Näin Kotkan kaupungin facebook -sivuilla ehkä kauneimmat joulukoristeet. Puistoon on ripustettu himmeleitä! Tämän ihanuuden näet klikkaamalla tästä.

Kun mun ystäväiset oli tulossa meille viettämään pikkujouluja ja ohjelmatoiveena oli himmeleiden tekoa, lähdin ostamaan tarvikkeita... Ja samalla ilmoittauduin aivan kuin vahingossa himmelikurssille. 

Himmeleiden tekoon tarvitaan sorminäppäryyttä ja avaruudellista hahmotuskykyä. Tämä on tällaisen insinöörin parasta aivojumppaa, ihan huippua!

Himmelin ohjeita löytyy monesta blogista mm. Pikkupirtin Lotta ja Pastellimaja. Nytpä jaan minäkin yhden ohjeen...

....mutta ensin pikkujouluaskartelujen ja himmelikurssin satoa:
Lasiputkista valmistettu pieni tähtikuvio, halkaisija noin 10cm.


Valkoisista paperipilleistä valmistettu kuusisakarainen tähtikuvio, halkaisija noin 38 cm:

Paperista rullatuista putkista tehty punainen tähtikuvio, halkaisija noin 45 cmLasiputkista valmistettu himmelin peruskuviolla tehty kuutio, sivunpituus noin 6 cm:Lasihimmeleissä käytin ompelulankaa, joka ensin vaikutti riittävän kestävältä, mutta lasipillin reuna katkaisi langan sittenkin, joten vaihdoin tosi ohueen metallilankaan (ns. korulanka). Metallilangan kanssa ei myöskään tarvitse käyttää neulaa. 

Valkoisen paperipillitähden tein rautalangalla, mutta punaisen tähden tein villalangan paksuisella kestävällä langalla. Kokeilin myös muovisia pillejä, jotka käyvät himmeleihin myös. 


Ja nyt opetan teille yhden tähtikuvion. Tarvitset siihen 26 kpl 3cm putkia ja 10 kpl 6 cm putkia. Voit käyttää myös erimittaisia putkia, kunhan niiden suhde on sama, eli lyhyempi mitta on puolet pitemmän mitasta.

Ensin käytetään vain lyhyitä putkia, pitemmät tulee viimeiseksi.

1. Tee lyhyemmistä putkista viisikulmio. Solmi langan päät yhteen tiukasti. 

2. Tee molemmille puolille viisikulmiota putket kaikista kulmista keskelle. Lisää yksi myös keskikohtien väliin poikittain. Kierrä jokaisen putken päässä lanka kahdesti putkien yhtymäkohtaan. Liiku tarvittaessa eri nurkkaan pujottamalla lankaa putken sisältä, mutta vältä putkissa siirtymistä, sillä putki on melko ahdas.

3. Tee tähdelle sakarat.

4. Ota nyt pitemmät putket ja kiinnitä ne tähden molemmille puolille jokaisen sakaran päästä keskelle.

5. Tee langasta vielä ripustuslenkki. Päättele langan päät pujottamalla lanka putken sisältä ja katkaisemalla ihan putken pään jälkeen. VALMIS!


Lisäys 14.12. - Ainakin nämä kaksi himmeliä ovat löytäneet paikkansa ikkunasta: 
Kertokaas, miten teillä himmelit sujuu? Myös kivoja ohjeita saa linkittää kommenttikenttään :)Kopallinen inspiraatiota on nyt myös Facebookissa!
Käy tykkäämässä, niin saat uusimmat jutut uutisvirtaasi.


8 kommenttia:

 1. Upeita himmelitähtiä! Joutuu varmasti kokeilemaan tänäkin vuonna tuota himmelintekoa - joulukuuseen menisi oikein nätisti koristeina :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirpa :) Kuuseen minäkin ajattelin laittaa, ainakin jos jouluun mennessä on vain yksittäisiä juttuja valmiina. Jos ehdin tehdä useampia, niin niistä voisi keksiä jonkun isomman kokonaisuuden ...tai koristella koko kuusen :)

   Poista
 2. Kauniita :) Itsekin tein himmelin tuikkukipoista. Terveisin Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Liisa. Siis rullasit varmaankin tuikkujen alumiinifoliosta pillejä ja teit himmelin niistä, eikö? Siitä tuli varmasti hieno! Hopeanhohtoinen...

   Poista
  2. mistä noita lasiputkia saa?? =)

   Poista
  3. Itse ostin lasiputket Kokkolasta, Taito Keski-Pohjanmaan puodista. Itseasiassa en oikein tiedä, mistä muualta niitä saa, luulisi kyllä että askartelukaupoissa olisi...

   Poista
 3. Yritin tehdä tähden tuolla ohjeella, mutta mielestäni nuo pitkät ovat liian pitkiä. Voisitko ystävällisesti ottaa vielä nuo mitat valmiista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tein tuon tähden lasipilleistä, jotka olivat 3cm ja 5cm. Niillä ainakin tuli hyvä.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...