sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Havupallojen teko
Tuli tehtyä pihan talvikoristeiksi vähän havujuttuja. Meillä lumimyräkkä katkoi isoja männynoksia, joten nämä havupallot on tehty männyn havuista.  Tein havujuttuja melkein ensimmäistä kertaa, joten kovin vaikeita nämä pallot ei ole.

Tein puun mallisen koristeen, jossa on oksa runkona ja havupallo päässä. Koko hoito seisoo isossa kukkaruukussa. Tähän ideaan ihastuin Ilonan Valkoinen puutalokoti -blogissa. Sen pariksi tein toisen isomman pallon, jonka laitoin ruukun päälle ihan sellaisenaan. Tällainen parivaljakko siitä sitten tuli.
Hommaan käytin havuja, oksasaksia, jyrsijäverkon nimellä myytyä verkkoa, rautalankaa ja pihtejä, joilla saa rautalangan ja verkon leikattua. Lisäksi melko paksut hanskat oli plussaa. 

Löysin joitain ohjeita, joissa verkon sisään laitettiin vielä kukka-asetelmiin tarkoitettu oasissieni. Sellaista ei kuitenkaan löytynyt sieltä ainoasta kaupasta, josta sitä etsin, joten päätin pärjätä ilman.Puun mallinen havukoriste

Aloitin puun mallisesta. Tein verkosta pallon, jonka muoto etäisesti muistutti pyöreää. Muodon ei tosiaankaan tarvitse olla täydellinen. Laitoin verkon oksan päähän ja oksan ruukkuun, täytin ruukun mullalla. 

Aloin asettelemaan oksia verkon ympärille ja alku vaikutti kyllä aika epätoivoiselta. Otin aika pian rautalangan esille ja laitoin sitten kerroksen oksia ja kieputin päälle rautalankaa, sitten taas kerroksen oksia ja päälle rautalankaa. Näin kerroksittain etenemällä sain oksat siististi pallon muotoon. 


Iso havupallo

Sitten tein isomman pallon. Jälleen muotoilin verkon ensin. Sitten pujottelin  oksia verkkoon kiinni niin, että laitoin oksan kannan ensin verkosta sisään ja sitten ulos. Tässä isommassa pallossa tällä tavalla pujottelu oli helppoa, pienemmässä se ei olisi onnistunut. 

Etenin järjestyksessä, niin että edellisten oksien kannat jäi seuraavien alle. Alussa tuntui, että verkko painui lyttyyn, mutta huolehdin turhaan. Oksien pujottelu verkkoon jämäköitti muodon hyvin, joten pallo pysyi melko hyvin pyöreänä, kun hommassa pääsi vauhtiin. 
Lopuksi kieputin rautalankaa koko pallon ympärille. Huomasin että rautalangan pyörittäminen kävi helpoiten kun pyöritin havupalloa pihalla niinkuin lumipalloa eteenpäin. Sillä tavalla muoto pysyi pyöreänä ja sain kiristettyä rautalankaa riittävästi. 

Siinä oli taas sellainen hetki, joka olisi tarjonnut naapureille huvitusta: minä pyöritän havuja niinkuin lumipalloa pitkin pihamaata. Mutta täällä maalla ei tarvitse nolostua siitäkään kun kukaan ei ollut näkemässä. Harmi.

Lopuksi kuljetin pallon etupihalle kottikärryissä, koska pallo oli sen verran iso, että siitä oli hankala ottaa kiinni. 

Havupallot pääsi koristamaan meidän pihan sisääntuloa ja viimeistelin luomukset valoilla.
LopputulosKopallinen inspiraatiota nyt myös Facebookissa!3 kommenttia:

 1. Pallot on aivan ihania, Mulle kans!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) ..vieläköhän tuolla pimeydessä ois havuja yhden pallon verran...

   Poista
 2. Kivoja ovat ,kiitos vinkistä ! täytyypä kokeilla

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...