lauantai 19. joulukuuta 2015

Kotini valaisimet

Pimeä jatkuu vielä, mutta kohta ollaan talvipäivänseisauksessa. Sittehän siirrytään jo voiton puolelle ja kuljetaan kohti kesää. Valaistuksen tärkeyttä ei voi vähätellä näin pimeänä vuodenaikana.

Esittelen nyt meidän kodin tilat ja niiden valaistuksen. Sanoisin, että meidän talon valaistus on onnistunut, vaikka en voi siitä suurta kunniaa itselleni ottaa, sillä monet valaistusasiat on päätetty jo rakentamisen yhteydessä (ja me olemme muuttaneet tähän vasta myöhemmin). Näistä näkökulmista voi olla hyötyä oman kodin suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa, mutta myös muille, jotka pähkäilevät valaistuksen kanssa.

Ehdoton lempivalaisimeni on keittiön lasipurkkilamput, jotka rakentelin aiemmin tänä syksynä. Ne olivat ensimmäinen itse tekemäni valaisin ja niiden koko tarinan voit lukea tästä linkistä. Tykkään niistä tosi paljon, ne oli tosi onnistunut tekele. Ne tuovat tunnelmaa, mutta myös valaisevat tehokkaasti ruokapöydän päädyssä, jossa tälläkin hetkellä kirjoitan.Toinen lempipaikkani on porontaljalla peitetty rottinkituoli. Siinä kudon sukkaa illat pitkät kun en muuta näin pimeällä jaksa. Ehkä tämä on kaamosmasennusta tai sitten vain pelkkä neuloosi.... Kutoessa minulla on työskentelyvalona Annon jalkalamppu.
Tunnelma on tärkeä minulle. En jotenkin tykkää keskellä huonetta roikkuvista lampuista, jotka tuovat keskelle huonetta kirkkaan valoon, mutta jättävät nurkat valaisematta. Meillä ei oikeastaan sellaisia ole lainkaan. Mielestäni myös nurkat pitää valaista ja lamppuja pitää olla monta, mielellään huoneen reunoilla tai jonkun kiintopisteen parina (kuten takka tai ruokapöytä tms.)

Himmentimet ovat myös ihan ehdoton keksintö! Niillä saa yksinkertaisesti ja helposti säädeltyä valaistuksen tunnelmaa.  Olohuoneessa meillä on kaksi himmennettävää lamppua, joiden valaisuteho riittää silloin kun tarvitaan paljon valoa ja himmentimillä ne saa säädettyä hämärämmäksi silloin kun oleskellaan rennosti. 
Eteisessä pitää olla paljon valoa. Eteisessä mennään ja tullaa ja yleensä jotain on hukassa. Meillä eteisessä on useita upotettuja spottivaloja, jotka tuovat tehokkaasti valoa tulijalle ja lähtijälle. Takan edessä on kaksi samanlaista spottia kuin eteisessä, mutta ne toimivat eri katkaisijasta ja ovat varustettu himmentimillä. Niillä saa kauniin valaistuksen, joka korostaa takkaa, mutta ovat yhtenäiset viereisen eteisen spottien kanssa.

Portaikossa meillä on iso riisipaperivarjostin, joka ajaa asiansa. Varjostimen ansiosta valaisin ei häikäise, vaikka se on suurin piirtein silmien korkeudella kun ylhäältä lähdetään laskeutumaan portaita. Portailla on näin talviaikaan pari lyhtyä, joissa on ajastimella toimivat valot. Ne tuovat valoa yöllä portaikkoon, jotta yöllä on turvallista liikkua ilman että laittaa sen enempää valoja päälle.    

En ehkä tiedä mitään epäviihtyisempää valaistusta, kuin pesuhuone, jossa on kirkkaat loisteputkivalot. Sellaisiin minulla taitaa olla suorastaan kammo. Meidän pesuhuoneessa on (jälleen!) himmentimellä toimivat valot. On ihana rauhoittua illalla suihkussa tunnelmallisessa valaistuksessa. Huippu toteutus. 

Vessan valaistus on haasteellinen, jos vessassa on tarkoitus myös meikata ja laittaa hiuksia. Silloin tarvitaan paljon valoa useasta eri pisteestä, jotta kasvot eivät jää varjoon, eikä valo saa myöskään häikäistä peilin kautta tai suoraan. Meillä vessan valot ovat onnistuneet. Meillä on yksi isompi valo keskellä ja upotettuja spotteja peilin yllä. Valo leviää laajalle ja on riittävän tehokas.
Keittiössä meillä on lasipurkkilamppujen lisäksi työtasoille suunnatut valot yläkaapistojen päällä. Ne valaisevat kivasti ja näyttävät hyvältä.

Ateljeessa tarvitsen usein paljon valoa, kun työskentelen projektieni parissa. Siellä on katossa kolmipisteinen spottilamppu. Spotit ovat suunnattu niihin paikkoihin missä tarvitaan erityisesti valoa, eli kahteen kaappiin ja työpistelle. Näiden lisäksi minulla on vielä jalkalamppu, jolla saan tarvittaessa lisävaloa. Työskentelytilaan tämä yhdistelmä sopii hyvin.

 Makuuhuoneestakin löytyy kolmipisteinen spottivalo, mutta yksi polttimo on jätetty laittamatta paikoilleen. Kaksi pienitehoista valoa osoittaa vaatelaatikoistoille ja sänky jää valaisematta. Koska valot eivät ole kovin tehokkaita ja suunnattu nukkujasta pois päin, valot eivät häikäise nukkujaa, vaikka ne sytyttäisi kesken unien. Sängyn vieressä on lukulamput erikseen, ne näkyivät makuuhuonetta esittelevässä kirjoituksessa, jonka voit lukea tästä linkistä. 


Taloon.com haastoi bloggaajat kertomaan valaisimistaan ja osallistun tällä kirjoituksella valaisinhaasteeseen. Jos sait tästä kirjoituksesta valoa pimeyteen, käy antamassa äänesi kilpailussa. Äänestys aukeaa sunnuntaina 20.12. Kiitän kovasti jokaista äänestäjää jo etukäteen! 

Seuraava valaisinhankintani voisi olla esimerkiksi nämä ajattomat valot, jotka käyvät sekä ulos, että sisälle. Nämä, sekä muut jouluvalot ja talvilamput näyttivät olevan alennuksessa taloon.com verkkokaupassa. 4 kommenttia:

 1. Valaistus on tärkeä juttu, sanotaan aina ja onhan se. Mitä tarkempaa puuhaa tekee, sen tärkeämpää se aina on. Itse olen huomannut sellaisen jutun tosin, että kun meillä ei ole kirkkaita valoja täällä, niin saan joka kerta jäätävän jysjypäänsäryn kun joutuu olemaan kaupassa pidemmän aikaa. Joka kerta. Omat silmät ovat kai tottuneet erilaiseen valoon jo ja kirkkaat valot tuntuvat pistäviltä - eli juuri kauppakeskusten ja suurten kauppojen suosimat valaistukset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon! ja pystyn kuvittelemaan. Kyllä kauppojen kirkaat valot on ankarat. Toisaalta ne piristää sen verran että jaksaa kiertää pakolliset ostokset ennenkuin nuokahtaa :D Meilläkin eletään hämärässä, siksi nuo himmentimet onkin ihan ykköset, kun laittaa useamman lampun päälle, mutta ihan vaan himmeälle, niin valaistus tulee useammasta pisteestä, mutta hämärä antaa ihmisen levätä.

   Poista
 2. "Tekele" on liian väheksyvä sana kuvailemaan noita hienoja valaisimia :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...