lauantai 7. helmikuuta 2015

Teline lankarullille

Tänään sain aikaiseksi paljon! Kävin aamulla nauttimassa annoksen auringonpaistetta ja olin virtaa täynnä! Sain aloitettua - ja jopa viimeisteltyäkin - projektin, joka on odottanut jo vuoden verran...

Ostin kirpparilta viime talvena kehykset ja aikomukseni oli jo silloin tehdä seinälle ripustettava teline ompelulangoille ja teippirullille. Asetin riman liian korkealle, kun ajattelin tekeväni listan pätkistä kehykseen ikäänkuin rimoja ja niihin puutapit... ja nämä kaikki 45 asteen kulmaan. Oishan se ollut hieno, mutta sitä hetkeä ei olisi kai koskaan tullut, että olisi saanut niin vaativan projektin valmiiksi. Oikaisin mutkat suoriksi ja tässä on lopputulos

Kehyksen olen maalannut mintun värisellä maalilla jo viime talvena ja sen jälkeen kehys on ollut osa sisustusta milloin missäkin, odottaen varsinaista virkaansa.


Löysin vajasta sopivan vanerilevyn ja aloitin sahaamalla sen oikean kokoiseksi. Maalasin sen vaalealla jämämaalilla. Periaatteessa mikä tahansa levy käy, mutta sen tulee olla puuta, joka ei lohkeile naulatessa ja riittävän paksu, jotta naulat pysyvät siinä tukevasti, mutta eivät tule läpi levystä. Minun käyttämäni levy oli luultavasti 10mm paksu. Osa nauloista tuli läpi, mutta kopautin ne taustapuolelta takaisin, ettei taakse jäänyt törröttäviä nauloja.

Ilmainen vinkki jämämaaleihin: Pienet määrät maalia voi siirtää lasipurkkiin, eikä tarvitse säilyttää kokonaista maalipönttöä. Se ei ole järkevää etenkään, jos sen kansi ei enää mene kunnolla kiinni. Lasipurkissa maali säilyy, kun kannen ja purkin reunan kostuttaa vedellä ennen sulkemista. Silloin kansi sulkeutuu tiiviisti, eikä maali pääse kuivumaan. Samalla voi pyyhkäistä purkin reunasta maalin pois, sillä maali kannen välissä saattaa jumittaa kannen lopullisesti. Jos avatessa kansi on tiukassa (niinkuin se tulee olemaan) sen saa auki kun vääntää talttapäisellä ruuvimeisselillä kannen ja purkin väliä niin, että ilma pääsee purkkiin. Sen jälkeen kannen pitäisi aueta kohtuullisella voimalla.Sitten mittailin naulojen välimatkat sopiviksi. Tein pahviin tussilla merkit, miten pitkä väli nauloilla tulisi olla. Merkitsin naulanpaikat valmiiksi levyyn lyijykynällä. Sitten naulasin naulat paikoilleen. Naulasin kahden mittaisia nauloja, joista pitempiin saan ompelulankoja. Lyhyemmät ovat siromman näköisiä, joten laitoin pienempiä nauloja teippirullia ja puolia ym. varten.

Nauloiksi kannattaa valita mahdollisimman pitkiä mutta ohuita nauloja. Liian paksut naulat on raskas naulata (ja puu saattaa lohjeta helpommin) Naulojen pitää kuitenkin olla riittävän pitkiä, että lankarullat pysyvät niissä.


Sitten kiinnitin levyn kehyksiin ja ripustin seinälle. Olen tyytyväinen lopputulokseen, vaikka oikaisinkin alkuperäisestä suunnitelmasta melko paljon. 

Näen nyt yhdellä silmäyksellä, minkä värisiä ompelulankoja minulla on, ja mitä värejä on puolalla. Teippi ei toivottavasti ole enää yhtä usein hukassa, kun sillekin on oma paikka. 


Ateljeessa on muutakin uudistusta meneillään. Saattaa olla, että Instagramissa vilahtelee huomenna pieniä paloja siitä. Minut löytää sieltä nimimerkillä annakreetas.2 kommenttia:

  1. Itsekin olen miettinyt miten lankarullat ja -puolat saisi järjestykseen. Kiitos vinkistä! -Leenastiina

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...