perjantai 2. tammikuuta 2015

Sytykkeitä kynttilän jämistäOlin suunnitellut tekeväni lisää ns. sytykesipsejä, kun edellinen satsi alkaa olla lopussa. Sytykesipsit on kynttilän jämistä sulatettuun steariiniin kastettuja vanulappuja, joilla saa sytytettyä tulet helpommin. "Sipsejä" ne ovat kai siksi, että niitä on kätevä säilyttää tai antaa lahjaksi Pringles-putkilossa.

Sytykesipsit on sytykeruusuista kehitettyjä mutta onneksi satuin lukemaan uusimmasta Jovelan Johannan innovaatiosta: sytykkeisiin voi käyttää myös vessapaperia. Kokeilinpa siis Johannan tyyliin tehdä myös sytykerullia ja jotain ehkä kellokukkia muistuttavia....?

Kynttilän jämiä olikin kaappiin kertynyt aika paljon... valitsin vaaleanpunaiset ja harmaat työn alle.

Sulatin siis steariinin yhden väriset jämät kerrallaan. Massaa ei kannata kuumentaa liian kuumaksi, sillä liian kuuma steariini voi syttyä palamaan kattilassa. Levyä voi pienentää jo siinä vaiheessa, kun puolet kynttilän pätkistä on sulanut ja kun loputkin ovat sulana, voi levyn laittaa ykköselle.Minulla on tähän hommaan kattila erikseen, nimittäin Finelin vanha emalikattila, joka on valitettavasti niin huonossa kunnossa, etten viitsi sitä käyttää ruuanlaitossa. Steariinin saa kyllä kattilasta pois, kun sen pyyhkii sulana huolellisesti talouspaperiin ja viimeistelee kuumalla vedellä ja tiskiaineella. Helpompi on kuitenkin, jos hommaan on oma kattilansa, niin ei tarvitse miettiä, onko steariinia jäänyt vielä kattilaan.

Kynttilän jämistä tulee aina steariinin sekaan myös roskia, sydänlangan pätkiä ym. Isoimpia voi noukkia pois massasta, mutta pienemmät roskat ei minua ainakaan haitanneet, ne ei jostain syystä edes yrittänyt tarttua dipattavien mukaan.

Dippasin siis aivan tavallisia vanulappuja stariiniin, "niistin" lappua pari kertaa kattilan reunaan, että sain valuvan steariinin pois ja laitoin vanulapun leivinpaperin päälle kuivumaan. Steariinia ei tarvitse olla ylettömän paljon, sillä jos sitä on liikaa, se valuu sytyttäessä arinalle. Syttymiseen riittää vähempikin. Kaiken lisäksi liika steariini valuu helposti pitkin keittiötä, siksi "niistän" aina kattilan reunaan.

 


 
Sytykerullia tein Jovelan Johannan oheen mukaan: rullasin palan vessapaperia kynän ympärille, otin pinseteillä kiinni ja kastoin steariiniin.
 
 Harmaita varten sulatin kaikki harmaat ja mustat kynttilän pätkät. Kokeilin Johannan ohjeella myös vessapaperista syntyviä kukkasia, ehkä kellokukkaa muistuttavia.... Otin siis pinseteillä kiinni paperipalan keskeltä ja vedin paperin reunat suppuun. Niistä tuli kauniita.

Ja nyt minulla on enemmän kuin kopallinen sytykkeitä, ne riittävät kyllä tosi kauan. Tähän hommaan ei tosiaankaan tarvitse paljon kynttilän jämiä. Pienestä määrästä steariinia saa paljon sytykkeitä ja näillä materiaaleilla niille ei tule hintaakaan juuri mitään.

Joko nyt raskii sytyttää? Perinteiset sytytysruusuthan on kuuluisia siitä, ettei niitä raski polttaa :)
Kopallinen inspiraatiota löytyy myös Facebookista!
Käy tykkäämässä, niin saat uusimmat jutut uutisvirtaasi.

2 kommenttia:

 1. Ihania ja mukavaa vaihtelua niille kennoruusuille! :) kuinka monta kertaa dippasit tommosen vanulapun? riittikö kerta vai enemmän? =)
  -Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Katja :) Ihan yksi kerta steariinissa riittää, vanulappu imaisee tosi nopeasti ihan läpi asti steariinia, joten tosi nopeaa hommaa on :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...