perjantai 6. marraskuuta 2015

Lamput lasipurkeista

Kun sain aiemmassa postauksessa esittelemäni vitriinin keittiön seinälle, tuli vastaan seuraava probleema: Keittiössä ollut lamppu ruokapöydän päällä näytti tukkivan koko keittiön. Lamppu ja vitriini tekivät pienestä keittiöstä jotenkin ahtaan. Sanoisinko jopa (feng shui amatöörinä) että qi ei päässyt enää virtaamaan. Jotain sellaista vaikeasti selitettävää tukkoisuutta keittiössä oli heti, kun vitriini oli paikoillaan. Otin lampun pois pöydän päältä ja tila näytti heti paremmalta. Ja millaiset lamput edellisen tilalle? Totesin, että haluan ikkunalle jotain, yhden sijasta kaksi tai kolme pientä. 

Siitä se sitten lähti, idea lamppuihin on tullut vastaan Pinterestissä ja livenä olen nähnyt vastaavat lamput Pietarsaarelaisessa pitseriassa, Mr. Bankissa. On muuten tosi hyvä pitsapaikka!
Lampun johdot on Clas Ohlsonilta ja ainakin Kokkolan liikkeessä minun kokemukseni mukaan on tosi asiantuntevaa henkilökuntaa. Kun selitin mitä suunnittelen, minulle osattiin myydä siellä oikeat osat. Sain yhdestä kattopistokkeesta vedettyä kolme johtoa ja sain ikkunalle kolme lamppua. Hommaan tarvittiin siis 1) kattopistoke, josta lähti lyhyt pätkä johtoa, sitten 2) tuo valkoinen kartio, jossa on valkoinen legopalikkaa muistuttava kappale sisällä ja alaosassa kolmelle johdolle reiät sekä 3) kolme kangaspäällysteistä johtoa, joiden päässä lampunkannat isokantaisille lampuille. Näiden osien liittämiseen tarvitaan vähän sähköosaamista, mutta asennus on itseasiassa tosi helppo. Kannattaa kysäistä apua joltakin joka homman osaa.


Sitten pääsin lasipurkkien kimppuun. Kansiin piti saada lampunkannan kokoiset reiät. Piirsin ensin lasipurkin kanteen lampunkannan mukaan ympyrän ja sitten koputtelin naulalla ja vasaralla reikiä viivan mukaan. Tein reikiä niin tiheään, kuin pystyin ja kun koko ympyrän kehä oli rei'itetty, irroitin keskikohdan käyttämällä pieniä sivuleikkureita ja talttapäistä ruuvimeisseliä vasaran kanssa. Lisäksi tein isommalla naulalla muutamia reikiä kanteen jotta purkissa kiertäisi vähän ilma.Sitten vain lampun kannat purkin kannen läpi, lamppu ja purkki paikoilleen. Kattoon ruuvasin koukut, joista sain lamput roikkumaan. Hankin purkkeihin "antiikkilamput" siis halogenit, joissa lanka näkyy niinkuin vanhan ajan hehkulampuissa. Ne on tarkoitettu erityisesti sisustuskäyttöön ja niistä lähtevä valo on suurinpiirtein yhtä keltaista kuin kynttilän valo, eli omaan mieleeni aivan ihanan tunnelmallista. Inhoan kelmeää sinertävää valoa ja minusta tuntuu että tavallinenkin "lämmin valkoinen" on minulle liian kelmeä. Lampuissa oli 240 lumenia per lamppu ja kun niitä on kolme, se riittää hyvin työskentelyvaloksikin, vaikka pakkauksessa taisi olla että lamput ovat sisustuskäyttöön, ei niinkään valaisuun. Meille se oli keittiöön pöydän päälle juuri sopivasti ja onhan meillä kaapistojen yläreunassa sitten vielä toiset spottivalot.Kopallinen inspiraatiota on myös Facebookissa!
Käy tykkäämässä, niin saat uusimmat jutut uutisvirtaasi.

4 kommenttia:

 1. On kyllä hienot ja sopivat juuri paikalleen! :)

  VastaaPoista
 2. Valaisinrakentelu on niin ihanaa! Samanlaiset valaisimet ovat täällä haaveissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kyllä on, ite tekemällä saa niin hienoja ja persoonallisia valaisimia! :) Itseä vähän hidastaa se turvallisuusseikka, että mulla ei ole riittävästi tietotaitoa sähköalalta, pitää kosultoida siinä asiassa viisaampia (tuo oli helppo!). Mutta nytpä on sulle tässä ohjeet, joilla pääset ehkä toteuttamaan haaveen :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...