lauantai 14. marraskuuta 2015

Shabby chic villapaita

Aloitin viime kevättalvella neulomaan villapaitaa, koska rakastuin Kokkolalaisessa Käsityöliike Katariinassa Suri alpakkalankaan ja mallina olleeseen villapaitaan. En ole koskaan neulonut villapaitaa tai mitään näin suuritöistä - en siis todellakaan ole mikään neuleguru! Mutta tämä oli helppo ja neulominen eteni nopeasti. Sitten tuli kesä ja osien yhdistäminen ja viimeistely jäi tekemättä. Nyt talvi tulee taas ja sormet alkaa syyhytä niin, että pitää saada jotain neulottavaa. Mutta järjestys se olla pitää, ensin vanhat loppuun ja sitten vasta uutta!

Ja kyllä kannatti viimeistellä tämä ihanuus! En ehkä riisu tätä koko talvena. Tämä Suri alpakkaneule on oikea "shabby chic", kuten Katariina sanoi. Olen kuullut tuota tyylimääritelmää käytettävän aiemmin vain sisustuksessa, mutta tässä tapauksessa sitä voi hyvin käyttää myös tästä villapaidasta. Shabby; nuhjuinen, nukkavieru ja chic; elegantti, tyylikäs. Tämä on kotoisa ja käytännöllinen, ihana ja söpö, kuitenkin tyylikäs. Kevyt mutta tosi lämmin. Mihin tahansa tilanteeseen tai tilaisuuteen. Sopii mulle!
Norjalaiset ovat kuulemma tämän pukeutumistyylin taitureita ja tämänkin neuleen ohje on alunperin Norjassa asustavan bloggaajan Kalajstajan  vaimo -blogista. Mukailin ohjetta niin, että tein täyspitkät hihat ja pidemmän miehustan, en ihan yhtä leveänä, kuin Kalastajan vaimolla. 

Mulla on ylhäällä onneksi jotain silmukkamääriä, joten pystyn kirjoittamaan teille ohjeen, millaisena minä tein tämän Suri alpakkaneuleen. Neule on varmaankin M-kokoa (38) mutta on väljä. Tarvitset nro 6 pyöröpuikot ja Sadnes Garn Suri Alpakkalankaa 250 g. (50g/kerä). 

Luo 150 silmukkaa nro 6 pyöröpuikoilla. Neulo suljettuna neuleena neljä kierrosta 2 o 2 n. Neulo sileää neuletta noin 12 cm jonka jälkeen kavenna joka toisella kierroksella yksi silmukka molemmilla sivuilla. Kun olet kaventanut 24 silmukkaa, eli neulonut yhteensä 24 kierrosta, neulo 10 cm suoraa ja lisää sitten molemmilla sivuilla yksi silmukka joka kolmannella kierroksella. Kun olet tehnyt lisäykset olet menossa kainaloiden kohdalla ja voit jatkaa takakappaleen neulomiseen. Jos meni yli hilseen, niin älä huoli, jatka lukemista. 

Jos tekisin nyt toisen samanlaisen, loisin aluksi vain 130 silmukkaa enkä tekisi kavennuksia+lisäyksiä. Silloin neuloisin neljä kierrosta 2 o 2 n ja sitten sileää neuletta kainaloihin saakka, eli noin 47 cm. 

Kun olet kainaloiden kohdalla, ota etukappaleen silmukat langalle ja jatka puikoilla takakappale valmiiksi: neulo edestakaisin sileää neuletta 18 cm jonka jälkeen päättele 30 keskimmäistä silmukkaa pääntieksi. Neulo hartioille tulevia silmukoita vielä noin 2 cm ja päättele hartioiden silmukat. 

Ota sitten etukappaleen silmukat puikoille ja neulo kainaloista ylöspäin sileää neuletta noin 16 cm. Päättele 30 keskimmäistä silmukkaa pääntieksi. Neulo hartioille tulevia silmukoita vielä 4 cm ja päättele silmukat.

Neulo vielä hihat: Aloita luomalla 26 silmukkaa tasona pyöröpuikoille. Neulo kaksi kierrosta 2 o 2 n. neulo sitten sileää neuletta noin 53 cm, Lisää yksi silmukka joka kahdeksannen kierroksen alussa ja lopussa. Päättele silmukat. 

Lopuksi yhdistä osat neulalla ja langalla. Poimi pääntieltä kaikki silmukat ja neulo pääntielle kolme kierrosta 2 o 2 n. Päättele pääntien silmukat.


Pirtsakkaa viikonloppua kaikille!

-Annakreeta
Kopallinen inspiraatiota on myös Facebookissa!
Käy tykkäämässä, niin saat uusimmat jutut uutisvirtaasi.

6 kommenttia:

 1. Joka kerta kun näkee tällaisia mukavuuspaitoja, tulee harmitelleeksi kun itseltäni ei puikkotaituruus vaan suju. Mukavan näköinen neule! Voin kuvitella miten mukavalta se tuntuu päällä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tosiaan, alpakkanauleita en kyllä itseasiassa oo nähny myynnissä koskaan. Onneksi muista materiaaleista tehtyjä mukavuuspaitoja joskus myydään kaupassakin. Se on vaan niin, että silloin kun sattuu laadukkaasta materiaalista tehty mukavuupaita kohdalle niin ei pidä kauhistua hintalappua, vaikka se on taatusti enemmän kuin minkä tahansa akryylineuleen hintalapussa.... Mutta mää oon nyt kyllä ihan myyty tälle alpakalle, koska palelen helposti ja oon joutunut käyttämään montaa paitaa päällekkäin ja siitä tulee niin pökkelö olo. Nyt oon voinut (jopa töissä, missä on aika kylmä) olla t-paidalla ja tällä alpakka neuleella. T-paidan päällä reilu 200g alpakkaa on tosi kevyt mutta lämmin vaatetus :)

   Poista
 2. kutittaako tuo alpakka niinkuin esim. villa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanovat, että jos on herkkä kutiamaan, niin alpakka on silloin just hyvä lanka. Ite en oo kovinkaan herkkä, joten vaikea nyt sitten sanoa kuka kutiaa ja kuinka paljon, mutta olen pitänyt t-paidan päällä tätä paitaa, ilman mitään ongelman poikastakaan :)On selkeästi pehmeämpää kuin villa, jos se karheus on se kutiamisen perisyy.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...