Opas huonekalujen maalaamiseen

Se tunne, kun vaihe vaiheelta etenet kohti lopputulosta, uppoudut täysin tekemiseen ja pysähdyt välillä arvioimaan kättesi jälkeä. Tykkään maalata!

Tykkään myös antaa vanhoille tavaroille jatkoaikaa päivittämällä hyvästä materiaalista tehdyn esineen ympäristöönsä sopivaksi, yhtenäistää maalilla kokonaisuuksia ja irrotella joskus uusilla lempiväreillä. Nyt kirjoitan pienen opastuksen siitä, miten huonekalujen tai esineiden maalaaminen onnistuu. Olen oppinut itseopiskellen, viisaammilta kysellen tai kantapäänkautta.

Mikä maali?
Esimerkkejä:
Helmi; Tikkurilan vesiohenteinen kalustemaali (puolihimmeä ja kiiltävä)
Futura Aqua; Teknoksen vesiohenteinen kalustemaali, (puolihimmeä, puolikiiltävä ja kiiltävä)
Harmony; Tikkurilan sisustusmaali, ei siis varsinaisesti kalustemaali (täyshimmeä)
Miranol; Tikkurilan liuotinohenteinen kalustemaali, kestää myös ulkokalusteissa (täyskiiltävä)
Empire; Tikkurilan liuotinohenteinen hyytelömaali (puolihimmeä)

Esimerkkeinä listasin aika monta Tikkurilan maalia, mutta samoja maaleja on myös Teknoksella ja muilla pienemmillä valmistajilla. Nuo edellä mainitut ovat kuitenkin minulle ne tutuimmat.

Helmi ja Futura aqua ovat hyvin paljon samankaltaisia maaleja. En ole huomannut käytännössä mitään eroa puoleen enkä toiseen. Harmonya kokeilin, kun halusin täyshimmeän pinnan. Harmonya suositellaan seiniin ja kattoihin, mutta myyjä vahvisti, että se kestää kyllä melko hyvin myös kalusteissa, jos ne eivät ole kulutukselle tai likaantumiselle erityisen alttiita. Matta maalipinta on melko huokoinen, joten ärtsyt tahrat (ketsuppi, punaviini) imeytyvät luultavasti maalipintaan. Harmony oli myös hieman paksumpaa ja peittävämpää kuin Helmi tai Futura, mutta tarvittaessa sitä voi notkistaa vedellä.

Miranol on täyskiiltävä ja kestää myös ulkona - toki sitä voi käyttää myös sisällä, jos haluaa täyskiiltävän pinnan. Empire on hyytelömaali, joka tasoittuu "itsestään". Se soveltuu erityisen hyvin maaliksi silloin, kun maalataan pensselillä, esim pinnatuolit.

Himmeä vai kiiltävä?
Kiiltävä maalipinta on ikäänkuin kovempi ja se on helpompi pyyhkiä. Mattapintainen on huokoisempi, siihen tarttuu enemmän pöly ja tarhat saattavat imeytyä siihen. Se tuo kuitenkin utuisen ja pehmeän tunnelman, kun taas kiiltävä pinta muistuttaa enemmän tehtaalla maalattua kalustetta.

Vesiohenteinen vai liuotinohenteinen?
Vesiohenteisella on helppo ja nopea maalata pieniä sisustusesineitä ja isompiakin huonekaluja. Vesiohenteisella maalilla voi huoletta maalailla sisätiloissa, kun vain suojaa lattian. Liuotinohenteinen maali vaatii hyvintuulettuvan tilan, jossa maalaa. Jos on pakko maalata sisätiloissa, niin huoneen ovi tulee pitää suljettuna ja mieluiten ikkuna auki. Välineiden peseminen on vesiohenteisella maalilla maalatessa helppoa ja hyvin huolletut välineet kestävät useita maalauskertoja. Liuotinohenteisella maalilla maalatessa välineitä on hankala saada niin puhtaaksi, että ne säilyisivät käyttökelpoisena. Tärpättiä ei pitäisi kaataa viemäriin eikä sitä tulisi käsitellä paljain käsin. Kertakäyttöiset kumihanksat ovat tarpelliset erityisesti liuotinohenteisella maalilla maalatessa.

Ja sitten vielä yksi juttu: millä esine tai huonekalu on maalattu tai lakattu aiemmin? Jos aiempi maalikerros on maalattu vesiohenteisella maalilla, liuotinohenteinen uusi maali saa vanhan maalin kupruilemaan. Eli jos et tiedä mitä aiempi maali tai lakkakerros on, niin on varmempi valita vesiohenteinen maali, joka sopii pääsääntöisesti kaikkien aiempien maalien päälle.

Millaiset pohjatyöt pitää tehdä?
Jotta maali tarttuu, pitää maalattavan pinnan olla puhdas rasvasta, liasta ja pölystä. Kovaan ja sileään pintaan maali tarttuu huonommin kuin huokoiseen ja karkeaan. Epätasainen pinta näkyy taatusti maalin alta.

Jos pinnassa on lohkeillut vanha maali, sen voi koittaa poistaa, mutta jos aiempi maalipinta on hyvin kiinni, eikä lohkeile, silloin on vanhan maalin poistaminen täysin turhaa työtä. Poistamiseen on monta tapaa: siklillä rapsuttaen ja lopuksi hioen, lämpöpuhaltimella lämmittäen ja siklillä kaapien tai kemiallisella maalinpoistoaineella. Lämpöpuhaltimen kanssa saa olla varovainen, ettei polta huonekaluun jälkiä. Kemiallinen maalinpoistoaine on haitallista sekä ihmiselle että ympäristölle, sen höyryä ei saa hengittää ja se on käytön jälkeen toimitettava ongelmajätekeräykseen.

Jos pinnassa on kolhuja, kannattaa ne kitata ja hioa kunnolla tasaiseksi. Kitti kutistuu kuivuessaan, joten sitä voi joutua laittamaan useamman kerroksen, jos kolhut ovat syviä.

Jos pinta on melamiinia, mdf:ää tai muuta pinnoitettua kalustelevyä, pinta kannattaa hioa himmeäksi, niin maali tarttuu ja pysyy alustassa paremmin. Kaupoista saa myös tartuntapohjamaalia, joka on tehty kovia ja sileitä pintoja varten ja tarttuu mm. kalustelvyyn, lasiin, lasikuituun ja kaakeliin. Jos käyttää tartuntapohjamaalia, voi hiomisen jättää kokonaan väliin.

Tela vai pensseli?
Vesiohenteisiin maaleihin jää helposti pensselinjäljet, sanoisi että käytännössä pensselillä on mahdoton saada täysin sileää pintaa. Siksi käytän aina vesiohenteisilla maaleilla maalatessa telaa ja otan pensselin avuksi vain niihin kohtiin, joihin en telalla saa maalia. Esimerkiksi pieni superlon- tai mohairtela jättää pinnan tasaiseksi ja telan pakkauksessa on merkintä siitä, kuinka tasaista jälkeä telalla tulee (ympyröity alla olevassa kuvassa).

Joskus on kuitenkin pakko käyttää pensseliä, kuten esimerkiksi pinnatuoleissa. Pyöreitä pinnoja ei telalla saa maalattua. Silloin kannattaa käyttää hyytelömaalia, joka tasoittuu levittämisen jälkeen itsestään parissa minuutissa ja pensselin jäljet peittyvät. Pensseleissä on eroja ja laadukkaaseen pensseliin kannattaa panostaa. Myös vesiväripensseli tai taidemaalarin sivellin on hyviä apuvälineitä.

Aina ei tietenkään tarvitse pensselinjälkeä yrittääkään saada piiloon, vaan kuvio voi olla myös homman pointti. Maalata voi myös sienellä tai superlonpensselillä. Näihin tekniikoihin en ole vielä perehtynyt.





Nyt muutamia kohteita, joita olen maalaillut:













 





 









 

Maalausjonossa odottelee tällähetkellä nämä yksilöt:



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...