keskiviikko 8. marraskuuta 2017

Kohteita Keski-Pohjanmaalla: Seikkailu Riutan luolille!


Päivitys 19.4.2021

Huom! Maanomistajan pyynnöstä alueella käyntiä toivotaan vältettävän kevään ja alkukesän 2021. Kasvaneista kävijämääristä on aiheutunut luolalla vaaratilanteita, useita laittomia nuotioita ja luolan kulumista. Kuluessaan luola saattaa muuttua vaaralliseksi poistumisaukon romahtamisvaaran vuoksi! Alueen käytön suhteen tehdään turvallisuutta parantavia toimenpiteitä ja tiedotukseen avataan verkkosivut kesällä. Tarkistathan uusimmat tiedotteet valmistuvilta verkkosivuilta ennen luolalla vierailemista! 
_______________________________________________________________________________

Nyt mulla on teille kerrottavana yks jännä paikka! Tämä paikka kuulosti niin jännittävältä, että oli lähdettävä tsekkaamaan, että mitä sieltä löytyy - vaikka mulla ei ollut kovinkaan tarkasti tietoa mihin oltiin menossa. Kartalla lukee Iso Riutanluola ja paikka oli nimensä veroinen! Luola oli tottatosiaan iso, tietojeni mukaan 26 metriä pitkä, ihan huikea löytö! Sekä nuoriso, että me aikuiset oltiin ihan täpinöissä! Tämä, jos joku, oli jännä retki!

Paikka sijaitsee Kannuksen ja Himangan välillä, paikkaa on kutsuttu myös Isoriutan luolaksi tai Toristuksen luolaksi, mutta kartalla paikan nimi on Iso Riutanluola ja se on Riutankankaalla. Kirjoituksen lopusta löydät tarkat ohjeet paikan löytämiseksi. Noin puolen kilometrin päähän pääsee autolla metsäautotietä pitkin, tien varresta lähtee polku, jonka huomaa, kun vain osaa etsiä. Polku lähtee läheltä Toristuksen pirttiä, joka on autiotupa metsäautotien varressa. Toristuksen pirtiltä polun päähän on matkaa noin 250 m. Polku näkyy selvästi ja on kohtalaisen helppo kulkea. Matkalla on yksi isompi oja, joka pitää ylittää, mutta ojan reunoille on aseteltu isot kivenlohkareet niin, että ylitys on helppo.

Koska emme tienneet tarkalleen, mistä luolan löydämme ja miltä maaston pitäisi näyttää, ehdimme hetken epäillä, voisiko tavallisen metsän oloisesta maastosta löytyä 26 metrinen luola, mitäpä jos emme löydäkään luolaa ja joudumme pettymään? Karttasovellus näytti kuitenkin, että lähenemme paikkaa, jossa Iso Riutanluola luki ja jatkoimme matkaa. Hetken kuluttua edessämme kohosi mäki ja tiesimme heti, että nyt olemme lähellä!

Kun näet yllä olevan maiseman - mäen jonne johtaa kivinen polku - olet perillä!



Perillä maasto oli lohkareista, mutta kuljettu reitti oli kuitenkin turvallinen. Mäen päällä oleva kyltti kertoi että olimme perillä! Löysimme nopeasti lähes pystysuoran aukon syvään luolaan ja jännitys alkoi tiivistyä. Tämäkö se oli?! miten sinne pääsee? olisko pitänyt olla tikkaat mukana? Pian kuitenkin kuului huudahdus ison kivenjärkäleen takaa: "Täällä lukee että sisälle luolaan!" Totta, olimme väärällä aukolla ja sen oikean aukon läheisyydessä olikin, kyltti joka opasti oikeaan suuntaan.






Sisällä luolassa oli pimeää, mutta tilavaa, mahduimme kaikki viisi sinne tutkimaan paikkaa. Luola oli käytävämäinen ja toisesta päästä pääsi ulos - pian hoksasimmekin, että olimme aluksi kurkkineet oikeaan luolaan, mutta väärästä aukosta. Mielikuvitus alkoi lentämään: Onkohan ihmiset piileskelleet täällä vainojen aikaan? Asuukohan täällä joku, ehkä tonttuja? Tytär sanoi kuulleensa maahisen kuorsaavan!











Luolan lisäksi luonnossa oli paljon ihmeteltävää ja viihdyimme retkellä hyvän tovin. Palasimme kotiin onnellisina ja vierailemme varmasti luolalla toistekin. Näissä kuvissa on vain muutama maistiainen tästä ihmeellisestä paikasta.





Yllä olevassa kuvassa näkyy polun pää tieltä kuvattuna. Suosittelen puhelimeen B-bark -karttasovellusta, jossa on Maanmittauslaitoksen maastokartat ja ilmakuvat, sen myös mm. paikantaa ja piirtää kuljetun reitin kartalle. Toinen vaihtoehto on käyttää karttapaikka.fi -sivustoa. B-barkista löydät tämän retkikohteen "hae kartalta" -toiminnolla, kun kirjoitat hakusanaksi Iso Riutanluola. Myös polun pään koordinaatit on mahdollista syöttää b-barkiin tai karttapaikka.fi:hin, ne ovat N 63°59.8334' E 23°49.0167'



Hauskoja retkiä! Jätäthän kommentin jos päädyt perille! :)



4 kommenttia:

  1. Me löysimme perille!!
    Olin tänään 11- ja 10- vuotiaitten tyttöjen kanssa luolassa.
    Kuvistasi ja kertomuksestasi oli huima apu siihen, että löysimme paikalle.
    Kiitos!! Taivaan Isän siunausta kesääsi!
    t. Hanna

    VastaaPoista
  2. Kävimme huhtikuussa -20 juttusi ilmoittamana luolilla. Lunta vielä maassa, polku hukassa ja käytössä vain mapsin kartta-appi, mutta silti löysimme perille. Tiedoksi muillekin kävijöille, että 'sisälle luolaan'-kyltti oli kadonnut, mutta lataamasi kuvien perusteella luolan suuaukko löytyi!
    Terv. Juha

    VastaaPoista
  3. Kävimme huhtikuussa -20 juttusi ilmoittamana luolilla. Lunta vielä maassa, polku hukassa ja käytössä vain mapsin kartta-appi, mutta silti löysimme perille. Tiedoksi muillekin kävijöille, että 'sisälle luolaan'-kyltti oli kadonnut, mutta lataamasi kuvien perusteella luolan suuaukko löytyi!
    Terv. Juha

    24. syyskuuta 2020 klo 16.18

    VastaaPoista
  4. Hei Isoriutan luolan kävijät. Muistattehan, että liikutte yksityisillä mailla eikä yleisellä retkipaikalla. Älkää siis jättäkö luolaan ja metsiin mitään roskia. Tulenteko on pysyvästi alueella kiellettyä, vaikka vanhan nuotion paikkoja vielä näkyykin. Tänä kesänä paikalla on käynyt retkeilijöiden vuoksi sekä ambulanssi että palokunta. Paikka ei ole suositeltava joka vuodenaikaan, eikä kesälläkään aivan kaikille. Toivotaan, että vierailunne olisi turvallinen. Terveisin maanomistajat

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...