keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Väriopin perusteet

Yksi intohimoni ja inspiraation lähteeni ovat värit. Ne luovat perustan pukeutumiselleni ja sisustamiselle, joten niitä tulee enemmän tai vähemmän analysoitua päivittäin.

Olen itseoppinut, joten joku muu saattaa hyvinkin esittää asian jollain muulla tavalla. Kerron nyt kuitenkin sen, millä tavallinen tallaaja pääsee jo pitkälle värivalinnoissa.

Värejä on lämpimiä (warm) ja viileitä (cool) sekä kirkkaita (light) ja murrettuja (soft). Näistä on muodostettu ns. vuodenaikavärit (seasonal colours) joihin tutustuin, kun kävin pukeutumisen värikonsultoinnissa eli värianalyysissä Ylivieskalaisessa Olga K -vaateliikkeessä. Kerron postauksen lopussa lisää värianalyysistä, jos sellainen kiinnostaa. Nyt kuitenkin keskityn väreihin sisustuksessa.

Vuodenajat yksinkertaistettuna menee näin:
Kevät: lämpimiä ja kirkkaita värejä
Kesä: viileitä ja murrettuja värejä
Syksy: lämpimiä ja murrettuja värejä
Talvi: viileitä ja kirkkaita värejä.

värioppi, värit, summer color palettevärioppi, värit, summer color palette

Kuvat: http://www.whattowearhowtodress.com/color-analysis/

Murretut sävyt saadaan taittamalla kirkasta väriä harmaalla ja niitä sanotaan myös maanläheisiksi. Murretut värit näyttää kirkkaiden vierellä likaisilta, niinkuin esimerkiksi luonnonvalkoinen joka näyttää puhtaanvalkoisen vieressä kellertävältä. Murretuilla väreillä saa sisustukseen pehmeyttä ja kotoisuutta.


värioppi, värit, murretut värit, maanläheiset värit
Kuva: Pinterest


Kirkkaat värit ovat puhtaita värisävyjä, niitä käytetään usein lastenhuoneissa (erityisesti lasten leluissa, esim legopalikoissa) ja ne sopivat myös moderniin sisustukseen puhtaan mustan ja valkoisen rinnalle tehosteväreiksi. Tässä esimerkki kirkkaiden värien käytöstä:


värioppi, värit, kirkkaat värit
Kuva: Pinterest

Viileät värit ovat sinipohjaisia. Viileiden sävyjen seuraksi sopii hopea sekä harmahtava tai vaalea puu, kuten koivu ja tammi. Ruskeasta viileiden värien seuraksi sopii vain harva: ne jotka ovat harmaan ruskeita eli "greigen" värisiä.

värioppi, värit, viileät värit
Kuva: Pinterest

Lämpimät värit ovat keltapohjaisia. Niiden seuraksi sopii kulta ja pronssi sekä suurin osa puun väreistä, sillä puut ovat suurimmaksi osaksi eri sävyisiä ruskeita. Myös beige, kerman- ja vanilijanvalkoinen ovat lämpimiä.


värioppi, värit, lämpimät värit
Kuva: Pinterest

Pikaisen analyysin saa katsomalla ruskean ja puun värejä kodissa: Jos sisustuksessa on paljon ruskeaa ja puuta, erityisesti punaruskeaa tai kellanruskeaa, kannattaa niitä korostaa lämpimillä väreillä. Yleensä esimerkiksi puun värinen lattia on niin hallitseva, ettei sitä voi jättää sivurooliin.

Tässä esimerkki entisestä asunnostamme, jossa meidän tavarat olivat lämpimän sävyisiä, mutta vuokra-asunnon lattia ja keittiön kaapit olivat siniharmaita. Lattian väri oli tosi kylmän näköinen ja se haittasi minua usean vuoden ajan. - Tuskin siihen muut edes kiinnitti huomiota.

värioppi, värit, lämpimät värit, sisustusKirkkaiden ja murrettujen sekoittaminen voi onnistua joskus hyvinkin. Esimerkkinä Hyypiön elämää -blogista kaksi kuvaa: Ensimmäisessä sohva ja seinä ovat lämpimän värisiä, matto ja verhot ovat viileän värisiä. Harmaata on kuitenkin myös sohvatyynyissä, keltaista on myös seinällä tauluissa. Seinä ja sohva näyttää kyllä lämpimiltä, mutta ei silti likaisilta tai tunkkaisilta. Kokonaisuus on onnistunut.


värioppi, värit, lämpimät värit, sisustus

värioppi, värit, lämpimät värit, sisustus
Kuvat: http://hyypio.blogspot.fi/

Toisessa kuvassa sohva on vaihtunut harmaaseen ja seinän lämmin sävy alkaa jo olla vähemmistöä, ja kuten blogin kirjoittaja itsekin totesi, uuden sohvan myötä seinä alkaa näyttää siltä, että siihen sopisi paremmin harmaa - siis viileä väri. Kokonaisuus ei kuitenkaan vieläkään ole huono.

Puhdas musta ja valkoinen ovat viileitä värejä ja jos sisustus on lämminsävyinen, kerman- tai vanilijanvalkoista, beigeä ja ruskeaa, musta on usein liian jyrkkä väri. Jos mustan sijaan käyttää ruskeaan taittavaa mustaa tai niin tummaa ruskeaa, että se näyttää mustalta, sävy sopii lämpimään värimaailmaan paremmin. Esimerkki ruskeaan taittavasta mustasta on Tikkurilan sävy "Toro"

Myös Tikkurila on määritellyt maalisävyjä kylmiin ja lämpimiin. Lämmin väripaletti aukeaa tästä ja kylmä väripaletti aukeaa tästä.

Lopuksi:
Aivan tosi inspiroivia väriliuskoja löytyy osoitteesta http://design-seeds.com/
Omasta kuvasta voi poimia värit liuskaksi ilmaisella ohjelmalla joka löytyy osoitteesta http://letschipit.com/

_______________________________________________________________________________________________________

Värianalyysi pukeutumisen ja tyylin avuksi

Värianalyysissä etsitään henkilön värivuodenaika katsomalla henkilön ihon, silmien, huulten ja hiusten väriä. Oikeat värit saavat ihon hehkumaan ja silmät korostumaan, kun taas väärät värit saavat ihon näyttämään kalpealta ja sairaalta ja vievät huomion pois silmistä ja huulista.

Värianalyysin jälkeen pieleen menneitä vaatehankintoja tulee vähemmän ja laatuunkin tekee mieli panostaa enemmän kuin ennen. Vaatekaapin sisältö muotoutuu pikkuhiljaa sellaiseksi, että kaikki sopii kaikkien kanssa. Värit omasta väriviuhkasta valitaan myös koruihin ja meikkeihin, joten kokonaisuus on tyylikäs ja tuo henkilön parhaat puolet esiin. Ja olette varmaan joskus nähneet henkilön, joka on värjännyt hiuksensa ja ensimmäinen ajatus on, että ne on selkeästi jonkun toisen hiukset - värianalyysin jälkeen myös hiusväri on helpompi valita sellaisista vaihtoehdoista, jotka ovat oma ihon värin kanssa sopusoinnussa.

Musta sopii vain "talvi-ihmisille" joita suomalaiset ovat hyvin harvoin. Siksi väittäisinkin että mustaan pukeutuminen on tyylitöntä - lukuunottamatta harvoja arvokkaita tilaisuuksia, jolloin ainoa tyylikäs on musta. Värianalyysistä saa rohkeutta pukeutua väreihin, myös muihin, kuin niihin vanhoihin lempiväreihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...