lauantai 9. toukokuuta 2015

Oman kanalan perustaminen

Haaveestani on tulossa totta, olen kohta kanalanpitäjä ja pienen kanalauman omistaja!

Pienkanalan perustaminen on kohtuullisen helppoa ja kanat ovat melko vaatimattomia kotieläimiä. Ne tarvitsevat kanalan, jossa on mahdollisuus ruokailuun, hiekassa kylpemiseen ja lepoon. Sen lisäksi ne tarvitsevat turvallisen ulkoilumahdollisuuden. Ihmisen seuraa ne eivät kaipaa samalla tavalla kuin kissat ja koirat, mutta huolenpitoa ne tarvitsevat vähintään kaksi kertaa päivässä.

Kanala perustamista aloin tosissani suunnitella kevättalvella, kun olin miettinyt jonkin aikaa sitä, olenko valmis sitoutumaan kanojen pitoon ja saanko tarvittaessa kanavahdin, joka käy kanalassa tarkistamassa ja ruokkimassa kanat jos lähden reissuun. Aloitin lukemalla Kirsti Hassisen kirjan Omat kanat, omat munat. Kirja oli kattava peruspaketti kanojen pidosta, siinä oli selitetty riittävän ytimekkäästi perusasiat noviisille ja sen luettuani oli helppo tehdä päätös oman kanalan perustamisesta. Paljon hyödyllistä tietoa ja käytännön vinkkejä kanojen pitoon ja kanalan rakentamiseen olen saanut Munanetistä osoitteesta www.munanetti.net ja Facebookissa toimivasta Munanetti -yhteisöstä.

Vaikka kanojen elämään liittyy monenlaisia mielenkiintoisia seikkoja ja hauskojen kanojen luonteesta ja tavoista voisi kertoa pitkästikin, kerron nyt aluksi käytännön kädentöistä, joita kanalan perustamiseksi olen kevään aikana tehnyt.

Päätin eristää pihalla olevasta, hieman alle seitsemän neliön kokoisesta leikkimökistä talviasuttavan kanalan, sillä leikkimökki on ollut meillä vain varastona. Leikkimökin viereinen nurmialue on sopivan kuiva ja suojaisa ulkotarhaa varten ja leikkimökin ikkunasta sain kanoille kulkuluukun ulkotarhaan.






Käytin eristämisessä finnfoamia, jolloin erillistä tuulensuojalevyä tai höyrynsulkua ei tarvitse. Leikkimökissä oli valmiina ulkovuorilaudoitus ja valmis runkorakenne jäi tuuletusraoksi finnfoamin ja ulkovuorilaudoituksen väliin. Tein uuden koolauksen sellaisella jaolla, että finnfoamit sopivat mahdollisimman vähällä leikkaamisella koolauksen väliin. Sen jälkeen levytin ja paneloin sisäpinnat. finnfoamin asennuksesta on hyvin havainnollistava video Meidän Mökin sivuilla. Siinä eristetään vierasmaja puolilämpimäksi tilaksi, eli toimitaan aivan vastaavalla tavalla kuin minä kanalan eristämisessä. Videoon pääset tästä.

Aloitin lattiasta ja asensin finnfoamit lautalattian päälle, levyjen väliin laitoin uuden koolauksen. Koolauksen varaan laitoin 7mm paksusta filmivanerista lattian.


Sitten tein seiniin uuden koolauksen. Koolausta tehdessä tulee ottaa huomioon, että jokaisessa nurkassa ja ikkunan ja ovenpielessä on puu, johon paneloinnin voi kiinnittää. Varsinainen kantava rakenne mökissä kuitenkin on aiemmin tehty runkorakenne, joten siihen uudella koolauksella ei ole vaikutusta. Laitoin seiniin ja kattoon 70 mm paksun finnfoamin, joten valitsin koolaukseen 7 mm x 50 mm puutavaran, jolloin finnfoam on koolauksen kanssa saman paksuinen. Seinien koolauksen taakse jäi vanha runkorakenne, joka toimii nyt tuuletusrakona (40 mm) finnfoamin ja ulkovuorilaudoituksen välissä.


Tasainen katto olisi ollut huomattavasti helpompi toteuttaa, mutta silloin kanalan kattokorkeus olisi jäänyt vain 160 cm korkeaksi, olisin joutunut itsekin siellä kumartelemaan, joten tein lyhyet viistot osuudet kattoon ja sain lisää korkeutta sisätiloihin. Myös harjan mukaisesti olisi voinut katon tehdä, mutta rakennusta kannattelevia tukia oli katon harjalla niin, että en voinut tehdä ulkokaton myötäistä sisäkattoa. Vaikeimman kautta siis: Katossa oli monta viistoa kulmaa ja aivoni kävivät ylikierroksilla kattoa tehdessä. Voin kertoa että haastetta riitti tällaiselle aloittelevalle omatoimirakentelijalle.

Harjalle sisäkaton ja ulkokaton väliin piti taas muistaa jättää tuuletus, jota varten porasin reikiä niin, että ulkoilma pääsee välikattoon. Ulkopuolelle ruuvasin hyttysverkolla varustetun ilmanvaihtoaukon ritilän, jotta pörriäiset ei tee pesiä välikattoon.

Sain lopulta sekä seinät että katon koolaukset ja eristeet paikalleen. Sitten laitoin alaosaan 60 cm korkeasti 5mm paksua filmivaneria. Seinän yläosaan ja kattoon laitoin työkaveriltani saatua purkupaneelia. 






Kuistin jätin eristämättä ja tein välioven, johon tulee eristys. Kuisti on sen verran ahdas, että eristys olisi pienentänyt sitä liikaa. Tällainen "viileäveranta" toimii myös pakkasella lämpötiloja tasoittavana, ettei lämpö karkaa kanalasta harakoille kun oven avaa - eikä kahden oven taktiikalla kanatkaan karkaa niin helposti. Myös välioveen tulee finnfoam eristeeksi.




Kanalassa tarvitaan kovimmilla pakkasilla lämmitys ja pimeään aikaan kanalassa tulee olla myös valot. Siksi kanalan rakentamisessa tulee miettiä, kuinka kanalaan saadaan sähköt. Sähköjohtojen tulisi olla niin, ettei kanat pääse niitä nokkimaan. Lämmityksen tulee olla sellainen, ettei se aiheuta palovaaraa, sillä kanalan pehku pölyää jonkin verran. Minun kanalaan ei vielä tule sähköjä, minulla on kesäkuukaudet aikaa järjestää asia.

Myös kanalan ilmanvaihto on asia, joka vaatii hieman suunnittelua. Kanoilla ei saa olla liian kostea ilma, mutta ne sairastuvat helposti vetoisassa paikassa. Minun kanalassa on katon rajassa poistoilma-aukko ja tuloilma-aukko on tulossa oven alareunaan.

Lattian on hyvä olla jonkin verran kosteutta kestävää, kuten filmivaneri. Seinissä toimii parhaiten materiaali, jossa on mahdollisimman vähän koloja, joihin ötökät voi pesiytyä ja pintojen tulisi olla helposti pestävät. Minun kanalan panelointiin jäi melko paljon rakoja ja aion käsitellä paneelit vielä sammutetulla kalkilla, joka tilkitsee rakoja ja ehkäisee ötököiden pesimistä niissä.

Projekti on jatkunut kanalan sisustamisella ja ulkotarhan rakentamisella. Molemmat on jo hyvällä mallilla ja jatkoa seuraa blogissakin pian. Jos haluat varmistaa, että saat tiedon uusista päivityksistä, käy tykkäämässä blogin facebook -sivusta. Pääset sinne tästä.

Lisätty myöhemmin: Kanalan sisustamisesta kertovaan kirjoitukseen pääset suoraan klikkaamalla tästä. Ulkotarhasta kertovaan kirjoitukseen pääset tästä.

____________________________________________________

Tarvittavat rakennusmateriaalit:
Puutavaraa koolauksiin: 50 x 50 mm lattiaan ja 70 x 50 mm seiniin ja kattoon.
Finnfoamia: 50 mm paksua lattiaan ja 70 mm  paksua seiniin ja kattoon.
Filmivaneria: 7 mm paksua lattiaan, 5 mm paksua seinien alaosaan.
Paneelia ja paneelilta näyttävää vaneria (kierrätettyä)
Tulo- ja poistoilman räppänät ja aukkoihin tulevat putket.
Oven saranat
Ruuveja, nauloja

_____________________________________________________

Tarvittavat työkalut:
Katkaisusirkkeli
Kuviosaha (tai pöytäsirkkeli)
Akkuporakone (ruuvaaminen ja tuuletusaukkojen läpivientien poraaminen)
Mitta, kynä
Katkoteräveitsi
Paineilmanaulain
Vasara
_____________________________________________________



2 kommenttia:

  1. Kiitos kattavasta selostuksesta, meillä tödennäköisesti samankaltainen projekti edessä. Tällä hetkellä vain kesäkanala, mutta toiveissa myös talviasuttava. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että sait vinkkejä :) Mukavia kesäpäiviä sulle ja kanoille!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...